2.9.2014 15:48

Απειλούνται με κλείσιμο λόγω... πνευματικών δικαιωμάτων!

Σε ποιο άλλο κράτος το ταμείο της κάθε επιχείρησης δεν φτάνει για να πληρώσει όλα εκείνα που η κυβέρνηση επέβαλλε ή ανέχεται να πληρώνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ωθώντας τους να φλερτάρουν καθημερινά με το λουκέτο; Στην Ελλάδα... όπου η ανάκαμψη πλησιάζει αλλά ποτέ δεν φτάνει τα πάντα είναι επιτρεπτά. Σε βαθμό μάλιστα που οι επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν να βρεθούν μπλεγμένοι μόνο από την καθυστέρηση στην πληρωμή των πάγιων υποχρεώσεών τους προς το κράτος, αλλά και προς κάθε ιδιωτικό φορέα που ζητά χρήματα είτε για τα πνευματικά δικαιώματα (αφορά στη μουσική), είτε για τα τηλεοπτικά αφορά στους ποδοσφαιρικούς αγώνες).

Η κατάσταση δείχνει για τις περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως εστιατόρια και καφετέριες αρκετά δύσκολη για να αντεπεξέλθουν. Ειδικά οι μικρές ταβέρνες στο κέντρο της πόλης αλλά και στα χωριά, αιφνιδιάστηκαν από την επίσκεψη των εκπροσώπων της GEA (οργανισμός που εισπράττει χρήματα για πνευματικά δικαιώματα μουσικών και τραγουδιστών) την Παρασκευή, οπότε και τους ζητήθηκε να πληρώσουν το αντίτιμο για να μπορούν να παίζουν μουσική στο χώρο τους.

Έκπληκτοι οι Τούρκοι θαμώνες

Σε μια τέτοια περίπτωση στο κέντρο της πόλης την Παρασκευή και στη θέα του εκπροσώπου της GEA που ζήτησε την πληρωμή του οργανισμού από γνωστή ταβέρνα- ουζερί, ο ιδιοκτήτης έπιασε το κασετόφωνο και προσπάθησε να το σπάσει, διαμαρτυρόμενος σε κάθε τόνο για την τακτική αυτών των εταιριών. Έκπληκτοι οι Τούρκοι θαμώνες που βρίσκονταν την ίδια ώρα στο κατάστημα άρχισαν να διαμαρτύρονται κατά του αντιπροσώπου της GEA, ενώ ένας Τούρκος πελάτης άνοιξε το κινητό του το οποίο περιείχε ελληνικά τραγούδια και το άφησε να παίζει μουσική, ζητώντας μάλιστα από τον αντιπρόσωπο του οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων να του βεβαιώσει πρόστιμο, ενώ και το υπόλοιπο μαγαζί ξεσηκώθηκε με άκρως ειρωνικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται αυτές οι εταιρίες.

«Άνοιξε τη ταμειακή και πάρε όλη τη δούλεψη της μέρας. Πάρτε τα όλα. Δεν θα ξαναπαίξει εδώ μέσα μουσική αφού αυτό θέλουν να γίνεται.  Ξεφτίλα και ντροπή οι ταβέρνες να μην μπορούν να παίξουν δυο τραγούδια και να καλούνται κάθε λίγο να πληρώνουν τη μια την GEA, την άλλη την ΑΕΠΙ, την άλλη τον Οργανισμό. Έχουμε χάσει τα λογικά μας πια» φώναζε ο ιδιοκτήτης, ενώ στο τέλος ζήτησε από τον εκπρόσωπο της εταιρίας να αποχωρήσει από το μαγαζί, όπως και οι άλλοι θαμώνες Έλληνες και Τούρκοι...

Όπως εξήγησε ο ίδιος στον «π» το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τα μαγαζιά. «Κάθε λίγο και λιγάκι έρχεται κι άλλος και ζητά χρήματα εκπροσωπώντας ένα καινούργιο φορέα κάθε φορά. Δουλεύουμε και πληρώνουμε εταιρίες που ούτε ξέρουμε, ούτε γνωρίζουμε ποιους καλλιτέχνες εκπροσωπούν. Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για καλλιτέχνες που ούτε μια φορά δεν έχουμε παίξει τραγούδια τους γιατί δεν ταιριάζουν με το ύφος της ταβέρνας. Είναι όλοι τους απαράδεκτοι. μας κοροϊδεύουν και μας τα παίρνουν με κάθε τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα ξαναβάλει μουσική στο μαγαζί του, ακόμη κι αν κληθεί να το κλείσει!

Και τα ποδοσφαιρικά...

Σε μια παρόμοια κατάσταση βρέθηκε καφετέρια έξω από το κέντρο όταν την επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της NOVA ζητώντας της να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό εφόσον αναμεταδίδει αγώνες που διαχειρίζεται η ψηφιακή πλατφόρμα στο κατάστημά της και πέραν του γεγονότος ότι ήδη πληρώνει την μηνιαία συνδρομή. Η ιδιοκτήτρια ευγενικά τους εξήγησε ότι απλά... διακόπτει την συνδρομή της...

Κι αν οι εταιρίες θεωρούν ότι πράττουν σωστά ζητώντας χρηματικά ποσά παράλογα για την εποχή και τις ανάγκες, τότε πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ότι θα πετύχουν τα ανάποδα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Οι ταβέρνες και οι καφετέριες θα διακόψουν τις συνδρομές και τη μουσική και τότε αργά ή γρήγορα θα βρεθούν όλοι μπροστά σε νέα δεδομένα», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια. Και μάλλον έχει δίκιο.... 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ