24.5.2012 10:21

Απειλούν με εξέγερση οι φυλακισμένοι της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ)

• ΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥΣ

 

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις έρχονται καθημερινά σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι των φυλακών της Χίου, αφού οι συνεχείς περικοπές στο κονδύλια του Υπουργείου Δικαιοσύνης φέρνουν γκρίνιες και εκνευρισμό, ο οποίος πολλές φορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Χίου, Δ. Νύκτα, καταλήγει σε ξυλοφόρτωμα μεταξύ των κρατουμένων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον «π», τους τελευταίους δύο μήνες το Υπουργείο έχει σταματήσει να δίνει τα 3,20 ευρώ που αναλογούν σε κάθε κρατούμενο και αποστέλλει ένα κονδύλι ανεξαρτήτως της δύναμης των κρατουμένων.

«Το μόνο που θέλω να μεταφέρω προς τα έξω είναι ότι τις Κυριακές το βράδυ δίνουμε ένα σκέτο γιαούρτι στους κρατουμένους. Οι κρατούμενοι είναι σε αναβρασμό και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

 Μάλιστα σε ένδειξη προειδοποίησης οι κρατούμενοι στις δικαστικές φυλακές του νησιού στις 4 Μαΐου επέδωσαν προειδοποιητικό υπόμνημα για στάσεις και εξεγέρσεις, εάν δεν καλυτερεύσουν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσής τους.

«Δεν το κάνουν λόγω εκλογών. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις καθημερινά μαζί τους και τους λέμε ότι δεν έχει ουσία στην παρούσα φάση να κάνουν κάτι τέτοιο.

Εμείς εδώ είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλα σωφρονιστικά καταστήματα και αυτό γιατί σε άλλες φυλακές υπάρχουν καθημερινοί ξυλοδαρμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων. Συμβάντα δηλαδή  που είχαν εκλείψει στον κλάδο μας εδώ και χρόνια.

Από τις 8 Μαΐου και εμείς, επειδή αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, έχουμε προχωρήσει σε μία ιδιότυπη απεργία, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Αυτό σημαίνει ότι δεν παραλαμβάνουμε νεοφερθέντες κρατουμένους και κρατούμενους προερχόμενους άμεσα από εισαγγελικές αρχές. Παραλαμβάνουμε κανονικά τους κρατούμενους με απόφαση δικαστηρίου και όσους κρατούμενους επιστρέφουν στη Χίο. Αυτό για τον απλό λόγο ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο αριθμός των κρατουμένων στους 164», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νύκτας.

Τέλος, αναφερόμενος στο συνωστισμό που επικρατεί ανέφερε ότι μέσα στο ίδιο κελί στοιβάζονται καθημερινά από 20 μέχρι 25 άτομα, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός να είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ