12.6.2023 16:25

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χίου 2023 στον αύλειο χώρο της Φιλαρμονικής

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ επιστρέφει στη Χίο. Σε ένα χώρο που έχει συνδεθεί με τη σύγχρονη ιστορία του προσφυγικού στο νησί, το πρώην ΔΗΠEΘΕ (νυν Φιλαρμονική), θα συναντηθούμε, θα συζητήσουμε, θα δούμε θέατρο και εκθέσεις, θα ακούσουμε μουσικές, θα μαγειρέψουμε και θα γιορτάσουμε ντόπιοι/ες και πρoσφυγ(ισ)ες μαζί. Και θα βροντοφωνάξουμε ότι θέλουμε ένα κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους: έναν κόσμο που θα χωράει γηγενείς και ξένους, ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό και ορατή ή μη ορατή αναπηρία. 

Η ζοφερή καθημερινότητα που βιώνουμε στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με ανθρώπους να «εξαφανίζονται» εξαιτίας της νομιμιμοποιημένης πλέον πρακτικής των επαναπροωθήσεων (pushback), με τον εθνικισμό και το ρατσισμό συχνά να κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο, με τις διακρίσεις όχι μόνο απέναντι στην ξένη, τον αλλόθρησκο ή εκείνη με διαφορετικό χρώμα δέρματος, αλλά και απέναντι σε όποιον επιλέγει τη σεξουαλική του ταυτότητα ή όποια χαρακτηρίζεται ως άτομο με αναπηρία.

Τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ αποτελούν εδώ και δεκαετίες ένα θεσμό σε όλη την Ελλάδα όπου αποδεικνύεται στην πράξη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Στο φετινό φεστιβάλ θα συζητήσουμε για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα μέσα στα κινήματα με τη Στέλλα Μπελιά από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» και για τους εθνικούς μύθους, τα σύνορα και την ακροδεξιά, με τον ιστορικό Σπύρο Αλεξίου και την Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφο στην "Εργατική Αλληλεγγύη".

Στον παιδότοπο η Καλλιόπη Λιαδή και η ομάδα Σαμ Σαμ θα παίξουν με μικρούς και μεγάλους, ενώ το Κέντρο Διημέρευσης για Άτομα με Αναπηρία "Η Γέφυρα" του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ θα μας ταξιδέψει με το θεατρική παράσταση «Ίδιοι και διαφορετικοί ζούμε μαζί» και το Μουσικό Σχολείο Χίου με ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα το προσφυγικό.

Τέλος, ο SOD και ο Κουπεπέ, η μπάντα κρουστών Brasilionico, ο Παντελής Καβύρης και Στέλλα Λω και το Ρεμπέτικο Σχήμα θα ντύσουν μουσικά τις δυο βραδιές.

Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης έκθεση ζωγραφικής, έκθεση με την πρόσφατη ιστορία του προσφυγικού στη Χίο, έκθεση βιβλίου, ζαπατίστικα προϊόντα, μεταναστευτική κουζίνα και μπαρ. 

Σας καλούμε λοιπόν την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουνίου από τις 6.00 μ.μ. στον Αύλειο Χώρο της Φιλαρμονικής (οδός Δημοκρατίας, πριν το Εργατικό Κέντρο) να προβληματιστούμε αλλά και να γιορτάσουμε με συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ