15.6.2018 13:05

Αντιρατσιστικό διήμερο στον Δημοτικό Κήπο

 

Ξεκινά σήμερα  στις 18:00 στον Δημοτικό Κήπο,  το Αντιρατσιστικό Διήμερο 2018 με  κεντρικό σύνθημα «Αιγαίο – Θάλασσα των λαών, όχι των εθνικισμών»  και στόχο να μεταδώσει μηνήματα  αλληλεγγύης και σεβασμού στο διαφορετικό, συνύπαρξης και διαλόγου, απέναντι σε κάθε ρατσισμό και εθνικισμό.

Σήμερα, εκτός  από την έκθεση σκίτσου «Το Μετέωρο βήμα» με θέμα το προσφυγικό, τον τόνο δίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Ορφέα» στις (9 μ.μ.) και ακολουθεί συναυλία με δύο μαθητικά συγκροτήματα (Fiction of 4 και Vinyls) να ανεβαίνουν στη σκηνή, ενώ θα ακολουθήσει dj set με τον Κουπεπέ.

 

Αύριο, Σάββατο, στο Αντιρατσιστικό Διήμερο που διοργανώνουν συλλογικότητες και φορείς στον Δημοτικό Κήπο της Χίου θα διεξαχθεί και μια εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση για τον εθνικισμό, με ομιλητή τον Τάσο Κωστόπουλο, ιστορικό και δημοσιογράφο στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ στη μουσική σκηνή ανεβαίνουν ο Κώστας Παρίσσης και οι Alcalica.

Και τις δύο μέρες, από τις19:00. θα υπάρχει παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες, μεταναστευτική κουζίνα, ψησταριά και μπαρ.

Aναλυτικά το πρόγραμμα

 

Τους επισκέπτες, από τις 6 το απόγευμα και τις δύο μέρες με ελεύθερη είσοδο, θα υποδέχεται η έκθεση «Το Μετέωρο Βήμα» της   Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, με θέμα το προσφυγικό ταξίδι, που έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.  Στο χώρο θα υπάρχει παιδότοπος, μεταναστευτικές κουζίνες και μπαρ.

 

Την Παρασκευή 15/6 στις 9 μ.μ. θα προβληθεί, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, το ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι του Ορφέα» (62')  του Θεόφιλου Δαδή, μια ταινία που μιλάει για την προσφυγιά μέσα απ την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.

 

Στις 10.30 μ.μ. της Παρασκευής η σκυτάλη περνάει στα μουσικά συγκροτήματα Fiction of 4 (Άρτεμις Ανδρουλάκη, Μιχάλης Πατάπης στα ντραμς, Γιάννης Πιππίδης στην κιθάρα, Γιώργος Ψυχής μπάσο και κιθάρα) και Vinyls (Δημήτρης Αρώνης στα ντραμς, Μιχάλης Γεωργιόπουλος στην  κιθάρα και φωνή, Στέφανος Σκαλιστής στο μπάσο), ενώ θα ακολουθήσει Dj set με τον Κουπεπέ.

 

Το Σάββατο 16/6 στις 8 μ.μ. η κύρια συζήτηση του Διημέρου με θέμα «Αιγαίο και Εθνικισμοί» και ομιλητή τον ιστορικό και δημοσιογράφο στην Εφημερίδα των Συντακτών, Τάσο Κωστόπουλο, που έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες με το ζήτημα του εθνικισμού.

 

Στις 10 μ.μ. του Σαββάτου στη μουσική σκηνή του Αντιρατσιστικού Διημέρου θα ανέβει ο Κώστας Παρίσης, γνωστός από τη συμμετοχή του ως το 2013 στα Υπόγεια Ρεύματα, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό στερέωμα.

 

Aκολουθούν οι Alcalica, με τους Λεωνίδα Δανέζο και την Julie Loi, ένα σχήμα από το Βερολίνο και τη γειτονική Μυτιλήνη, που δε διστάζει να φέρει σε ισότιμη συνομιλία τον μπαγλαμά και το σαντούρι με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά, το μυτιληνιό απτάλικο και το μεσοπολεμικό ρεμπέτικο με το drum 'n' bass και το αστικό industrial.

 

 

Το Αντιρατσιστικό Διήμερο του 2018 διοργανώνεται από τον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο. Συμμετέχουν και στηρίζουν οι Αλληλέγγυοι Χίου, η Χιακή Συμπολιτεία, η «ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου, η ΑΝεξάρτητη Συμμαχία, ο ΦΕΟΧ και ανένταχτοι/ες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ