8.12.2023 10:03

Ανταπαντά η Φιλαρμονική στον Σταμάτη Κάρμαντζη

Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη τύπου του κ. Δημάρχου και αντιληφθήκαμε πως για πρώτη φορά ασχολήθηκε τόσο "ζεστά " με τη φιλαρμονική. Σε απάντηση των όσων ειπώθηκαν, έχουμε να  επισημάνουμε τα εξής:

Ήταν σαφές από το προηγηθέν δελτίο τύπου μας ότι ο λόγος ακύρωσης όλων των εορταστικών εκδηλώσεων της φιλαρμονικής δεν αποτέλεσε το γεγονός της άρνησης χρηματοδότησης εκ μέρους του Δήμου τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως άστοχα αποφάνθηκε στην συνέντευξη του ο κ. Δήμαρχος, αλλά το γεγονός της επαναλαμβανόμενης απουσίας του Δήμου τα τελευταία χρόνια από οτιδήποτε σχετίζεται με τη Φιλαρμονική. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, για ακόμη μία φορά ότι ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής που σηκώνει, από τη στιγμή της ίδρυσης του,  σχεδόν όλο το βάρος της χρηματοδότησης της Φιλαρμονικής, αποφάσισε να ματαιώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις,  αναλαμβάνοντας να καλύψει εκκρεμούσες υποχρεώσεις της  προς τρίτους, οι οποίες παρά τις επανειλημμένες προεκλογικές διαβεβαιώσεις του Δήμαρχουδεν εκπληρώθηκαν ποτέ.

Προκαλεί θυμηδία πραγματικά, το πώς οραματίζεται  ένας Δήμαρχος μία χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του μοναδικού πολιτιστικού του φορέα , εν έτει 2023. Συγκεκριμένα, εμμένει στην απαρχαιωμένη εμφάνιση εννέα μουσικών, οι οποίοι δεν επαρκούν για την σύσταση μίας πλήρους μπάντας, τη στιγμή που η Φιλαρμονική πλέον έχει αναβαθμιστεί και σε καλλιτεχνικό δυναμικό και σε εκτέλεση απαιτητικού ρεπερτορίου, κλασσικής και όχι μόνο μουσικής, που θα εγγυάται την πραγματοποίηση μιας συναυλίας υψηλού επιπέδου, αντάξια των εορταστικών ημερών.  Αυτονόητα μία τέτοιου είδους συναυλία δεν απαιτεί μόνο ένα  αξιοπρεπή χώρο αλλά και τις υπόλοιπες προδιαγραφές που μέχρι στιγμής πληρούνται με την υποστήριξη του Δήμου όταν πρόκειται μόνο για ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι μάλιστα κατονομάστηκαν από τον ίδιο και όχι από εμάς. Εδώ πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι όλοι οι ιδιωτικοί φορείς προφανώς και θέλουν να προβάλλουν τη δουλειά τους και προφανώς όταν τους δίνεται το βήμα μέσω του δήμου ωφελούνται μέσα από αυτό.  Το πρόβλημα ανακύπτει όταν ο Δήμος, ενισχύοντας μόνο ιδιώτες, απαξιώνει τον δικό του φορέα. Η Αρχιμουσικός ανέκαθεν επιδίωκε συνεργασίες και  με ιδιωτικούς φορείς και ουδέποτε ήρθε σε επαγγελματική ρήξη με αυτούς. Εντούτοις, στην προκειμένη περίπτωση, παρά τα έγκαιρα αιτήματα μας για την χρηματοδότηση της χριστουγεννιάτικης συναυλίας, αναρωτιόμαστε  γιατί ακόμη και το αμελητέο ποσό των 1000-1.500 ευρώ που ο ίδιος κ. Δήμαρχος πρότεινε  ότι θα μπορούσε να διαθέσει, τελικά δεν διέθεσε.

Σχετικά με την βαρύγδουπη δήλωση χρηματοδότησης της φιλαρμονικής με το ποσό  ύψους  350.000 ευρώ, προφανώς  θεωρεί ως επιχορήγηση του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού, το ποσό που αφορά τις μισθοδοσίες δημοτικών υπαλλήλων και λειτουργικά έξοδα κτηρίου μιας δημοτικής υπηρεσίας. Και ναι, η φιλαρμονική  αποτελεί υπηρεσία του Δήμου και ως ενερός πολιτιστικός φορέας δικαιούται μια «υπερπολυτελέστατη τεράστια» αίθουσα στην οποία παρακολουθούν μαθήματα 150 και πλέον άτομα, και η οποία αίθουσα παραχωρήθηκε στην Φιλαρμονική επί δημοτικής αρχής Εμμανουήλ Βουρνού. Στο σημείο αυτό θεωρούμε σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι αφενός οι μηνιαίες απολαβές των εννέα μόνιμων μουσικών αντιστοιχούν σε 40 ώρες/μην ενώ η πραγματική τους απασχόληση ξεπερνάει κατά πολύ  το χρόνο αυτό και αφετέρου οι ίδιοι οι μόνιμοι συμβάλλουν στην δαπάνη συντήρησης των μουσικών τους οργάνων.

Σχετικά με το έργο της φιλαρμονικής, φυσικά και προβλέπεται από τον κανονισμό του Νομικού Προσώπου η λειτουργία σχολών μαθητείας για τη μουσική εκπαίδευση των μελλοντικών μελών της μπάντας. Και μάλιστα η δική μας μπάντα λειτουργεί ως πρότυπο φιλαρμονικής, έχοντας ξεφύγει από την τακτική που επικρατούσε εδώ και 40 χρόνια η φιλαρμονική να παρίσταται μόνο σε λιτανείες και παρελάσεις και καταφέρνοντας να εντάξει στο διδακτικό δυναμικό της καταξιωμένους καθηγητές ανά όργανο, με μεγάλο μουσικό εκτόπισμα,  (ελλείψει συγκεκριμένων ειδικοτήτων οργάνων στη Χίο), μέλη των μεγαλύτερων ορχηστρών της Ελλάδος, με σπουδές σε μουσικές ακαδημίες, με αξιοζήλευτο βιογραφικό και άριστη γνώση λειτουργίας φιλαρμονικών. Οι συγκεκριμένοι  αφουγκραζόμενοι την ανάγκη εξέλιξης και τη δίψα για μάθηση, μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά μας τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και την αγάπη τους για τη μουσική με πολύ στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Μία σύγχρονη φιλαρμονική οφείλει να λειτουργεί ως σχολή μουσικής εκπαίδευσης και ως ορχήστρα με σκοπό την προαγωγή του  πολιτισμού του τόπου της. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και με την εμφανή αναβάθμιση του επιπέδου της φιλαρμονικής.  Και έτσι απαντάται η απορία  «Ποια είναι η αποστολή της φιλαρμονικής;». Η εκ μέρους του κ. Δημάρχου αναφορά στο πρόσωπο των καθηγητών μας με το ερώτημα «Τι καθηγητές είναι;» καταδεικνύει εκτός από την απαξίωση του προς αυτούς, την αδιαφορία για τα τεκταινόμενα της φιλαρμονικής. Πέραν του απερχομένου προέδρου κ. Μανάρα, κανείς από τον φορέα (ΝΠΔΔ-Δήμος) δεν ασχολήθηκε να γνωρίσει το ουσιαστικό έργο αυτών και το τι πρεσβεύουν. Επίσης σε σχέση με τις αμοιβές τους, θα πρέπει να απευθυνθεί στο ΝΠΔΔ ώστε να του δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες και να λάβει γνώση του τρόπου που αυτό ακολούθησε για την αμοιβή τους.

Τέλος, αναφορικά με την Αρχιμουσικό, η επέκταση των ωρών εργασίας της από 45 ώρες/μήνα σε 100 ώρες/μήνα αποφασίστηκε από το ΔΣ επί δημοτικής αρχής Βουρνού με Πρόεδρο τον κ. Καμπούρη και εφαρμόστηκε επί της παρούσης δημοτικής αρχής, η οποία προσπάθησε να τις μειώσει σε 70ώρες/μηνα, κάτι που τελικά δεν επικράτησε. Στην πραγματικότητα, οι ώρες απασχόλησης της είναι διπλάσιες από τις αμειβόμενες καθώς, στηρίζοντας όλο αυτό το μουσικό οικοδόμημα, παραδίδει καθημερινά μαθήματα στα πλέον 60 άτομα που ασχολούνται με μουσικό όργανο, προβαίνει εβδομαδιαίως στην διεξαγωγή 4 ομαδικών προβών των συνόλων της φιλαρμονικής, στην προετοιμασία της  διδασκαλίας που γίνεται ώρες εκτός μαθημάτων, στην προετοιμασία των προβών, στον προγραμματισμό και στην προετοιμασία εκδηλώσεων και συναυλιών και φυσικά σε όλα τα διοικητικά καθήκοντα που διεκπεραιώνει, εκτελώντας ακόμη και χρέη γραμματέως.

Εν κατακλείδι, και χωρίς να δίνουμε περαιτέρω έκταση στα γεγονότα, η ανακοίνωση μας ουδέποτε στόχευε στην απαξίωση της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής και τους καλλιτέχνες αυτής, αλλά στη Χίο δεν υπάρχει μόνο αυτό το κοινό αλλά και συμπολίτες μας που διψούν και  για άλλα είδη μουσικής. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν είχε πολιτική σκοπιμότητα ή εμπάθεια προς το πρόσωπο του κ.  Δημάρχου, αλλά στόχευε στην ενημέρωση του κοινού για την απουσία οποιασδήποτε στήριξης του δήμου και των λοιπών υπεύθυνων και αρμοδίων για τις πολιτιστικές δράσεις, προς τον πολιτιστικό του φορέα, κάτι που ευελπιστούμε να αλλάξει η νέα δημοτική αρχή.                                                                            

Με τιμή

 Η Αρχιμουσικός  της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου&

Το ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ