17.12.2015 15:03

Ανασταίνονται τα Μεστά

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Σ. ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ 1 ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην επιφάνεια έπειτα από χρόνια εγκατάλειψη βγαίνει η δυτική πύλη του νησιού που με σημαντική απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, θα συνδέεται 4 φορές την εβδομάδα με τη Μυτιλήνη και τον Πειραιά.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι τα μέλη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αποφάσισαν ομόφωνα να εγκρίνουν το αίτημα της HSW για τη δρομολόγηση του πλοίου «Ionian Queen» στη γραμμή Πειραιάς – Χίος- Μυτιλήνη, δημιουργώντας έτσι νέες προοπτικές τόσο για τη Χίο ως προορισμού Σαββατοκύριακου όσο και για τον Λιμένα Μεστών.

Η απόφαση

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το Σ.Α.Σ. ενέκρινε τη δρομολόγηση του πλοίου 4 φορές την εβδομάδα στη γραμμή Πειραιάς- Μεστά- Μυτιλήνη και 1 φορά την εβδομάδα στη γραμμή Πειραιάς- Μεστά- Μυτιλήνη- Λήμνος- Θεσσαλονίκη. Η χρονική διάρκεια του δρομολογίου θα είναι περίπου 3 μήνες δηλαδή από τις 17 Ιουνίου 2016 μέχρι και 11 Σεπτεμβρίου 2016. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης ζήτησε την ένταξη και των Ψαρών στο δρομολόγιο, κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό.

Μιλώντας στη συνεδρίαση η κα. Καλογήρου χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη για την τουριστική, αλλά και την εμπορική αναπτυξιακή προσπάθεια των νησιών. 

«Σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη εποχή για τα νησιά μας», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης, «η άμεση έγκριση αυτών των δρομολογίων θα δώσει τη δυνατότητα για τον έγκαιρο προγραμματισμό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία δεδομένου του μεταναστευτικού έχει ήδη αποκτήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Περισσότερο παρά ποτέ το Βόρειο Αιγαίο έχει ανάγκη τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και είναι ευτυχής συγκυρία η διαθεσιμότητα πλοίου. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουν τα νησιά».

Η Περιφερειάρχης τόνισε την πρόσθετη σημασία που έχει η ακτοπλοϊκή σύνδεση για τη σπουδάζουσα και φοιτητιώσα νεολαία, αλλά και για την τουριστική αγορά της Ρωσίας και των Βαλκανίων στην οποία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στοχεύει με συγκεκριμένες δράσεις.  

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων στα Μεστά Χίου, σημειώνοντας την ιδιαίτερη αναπτυξιακή σημασία της δρομολόγησης πλοίου στο συγκεκριμένο λιμάνι. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ