11.7.2014 11:50

Άναψε το φυτίλι!

- ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΜΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗΣ ΓΔΥΣΗ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ

Παρήλθε γρήγορα η περίοδος ευγένειας και αβροτήτας  μεταξύ της νέας και της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Η προσφυγή που υπέβαλλε ο συνδυασμός του Μαν. Βουρνού κατά 11 έργων που εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να δικαιολογείται το κατεπείγον της συζήτησής τους, όπως ο Νόμος ορίζει, προκάλεσε ραγδαία ρήξη μεταξύ των παρατάξεων που οδηγεί τους δύο συνδυασμούς σε διαδικαστικές περιπέτειες.

Η κίνηση Βουρνού, που πυροδοτήθηκε δια του Στρ. Γδύση που υπέβαλλε την ένσταση, δεν βρήκε θετική ανταπόκριση στην απερχόμενη δημοτική αρχή που με τη σειρά της θα καταθέσει ένσταση κατά της εκλογής Γδύση, υποστηρίζοντας ότι ως ανεξάρτητος επιχειρηματικός σύμβουλος είχε οικονομική συνεργασία με το Δήμο και άρα δεν έπρεπε να έχει συμμετάσχει στις εκλογές.

Η περίοδος που θα ακολουθήσει θα κρίνει κατά πόσο κάθε πλευρά έχει δίκιο. Ωστόσο είναι πασιφανές ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί καμία συγκατάνευση και καμία συσχέτιση τόσο με τις αποφάσεις επί των έργων της απερχόμενης αρχής Λαμπρινούση, όσο και με τα έργα και τις ημέρες της διοίκησής της, γεγονός που φέρνει τους δυο συνδυασμούς στα χαρακώματα.

Η αιτία

Η φωτιά που άναψε το φυτίλι της αντιπαράθεσης δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι 11 ενστάσεις που κατέθεσε ο συνδυασμός Βουρνού στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσαν δύο κατηγορίες έργων. Πρώτον, εκείνα που χαρακτηρίστηκαν ως κατεπείγοντα και δεύτερον, τα έργα για τα οποία οι επιτροπές παραλαβών αποτελούνταν από τα ίδια πρόσωπα.

«Οι 2 πρώτες ενστάσεις αφορούν 2 έργα στη Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων. Καταθέσαμε την ένσταση, που σημειωτέον την υπέγραψαν όλοι οι νεοεκλεγέντες σύμβουλοι του συνδυασμού μας και όχι μόνο εγώ, γιατί ο φάκελος με τις μελέτες ήταν ήδη έτοιμος από τον Φλεβάρη και τις έφεραν προς ψήφιση τον Ιούνιο χωρίς να μας δικαιολογούν το κατεπείγον. Γιατί δεν τις ψήφιζαν τόσους μήνες και έρχονται τελευταία στιγμή στο σώμα», είπε ο κ. Γδύσης.

Εξηγώντας την ουσία των ενστάσεων για τις υπόλοιπες 9 περιπτώσεις ο Στρ. Γδύσης εστίασε στη διαφάνεια που θα πρέπει να διακατέχει τις επιτροπές παραλαβών των εκάστοτε έργων. Όπως είπε αυτές οι επιτροπές θα πρέπει να συστήνονται μετά την ολοκλήρωση του κάθε έργου ούτως ώστε ο εργολάβος να μην ξέρει ποια άτομα τις απαρτίζουν και άρα να γίνεται ορθότερος έλεγχος.

«Για κάθε έργο θα πρέπει να γίνεται μία ξεχωριστή επιτροπή παραλαβής. Η νυν δημοτική αρχή είχε ορίσει ήδη επιτροπές παραλαβών από τον Μάιο και είχε ανακοινώσει τα ονόματα ενώ τα έργα θα παραδίδονταν ένα μήνα αργότερα. Επιπλέον σε αυτές συμμετέχει με κλήρωση και ένας δημοτικός σύμβουλος. Είδαμε λοιπόν ότι από τον Ιανουάριο ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Π. Ξυδιάς συμμετείχε σε 9 διαφορετικές επιτροπές. Καταλαβαίνει κανείς ότι εκτός των άλλων ζητημάτων 1 και μόνο άτομο δεν μπορεί να είναι σε όλα τα έργα», ανέφερε ο κ. Γδύσης.

«Ποιος μιλάει…»

Μόλις πάντως έγινε γνωστό ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζήτησε στοιχεία από τον Δήμο για τα συγκεκριμένα έργα το επιτελείο Λαμπρινούδη πέρασε στην αντεπίθεση διαρρέοντας ότι θα θέσουν ζήτημα εκλογιμότητας του κ. Γδύση τον οποίον θεωρούν υποκινητή των ενστάσεων.

«Ο κ. Γδύσης δεν θα έπρεπε να μιλάει καθόλου. Είναι αυτό το άτομο μέσα από την παράταξη Βουρνού το οποίο είχε σχέσεις και με τον Δήμο και με την ΕΤΑΧ. Ο νόμος είναι σαφές ότι ορίζει ότι αν έχεις δοσοληψίες με τον Δήμο δεν μπορείς να είσαι και υποψήφιος. Θα έπρεπε να διαλέξει ο κ. Γδύσης και να μην το παίζει τιμητής της πολιτικής ζωής», ανέφερε στενός συνεργάτης του Π. Λαμπρινούδη στον «π».

Στον αντίποδα πάντως ο κ. Γδύσης σημείωσε ότι η μοναδική συνεργασία που είχε με την ΕΤΑΧ έληξε τον Ιανουάριο του 2013, κόστισε 4.000 ευρώ και αφορούσε το περιβόητο Leader Αλιείας.

«Εκτός από αυτή τη συνεργασία δεν υπήρξε καμία άλλη. Μάλιστα ακόμα και αυτά τα χρήματα δεν τα έχω λάβει από τον Δήμο και πολύ αμφιβάλλω αν θα μου τα δώσουν κιόλας», είπε καταληκτικά ο κ. Γδύσης.

Το πολιτικό θερμόμετρο πάντως είναι δεδομένο ότι ακολουθεί τις θερμοκρασίες της εποχής. Η πόλωση και από τις δύο πλευρές είναι εμφανής σε τέτοιο σημείο μάλιστα που έκανε τη νυν δημοτική αρχή να ξεχάσει εύκολα τα περί εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και  να περάσει στην αντεπίθεση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ