11.1.2017 14:15

«Το αίτημά μας είναι δίκαιο… όχι παράλογο»

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΒΙ.ΑΛ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΙΣΘΩΘΕΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

Την σωστή διάσταση των γεγονότων που τους οδήγησαν σε κινητοποιήσεις επιχειρούν να αποδώσουν μέσα από ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΒΙ.ΑΛ. με αφορμή το αίτημά τους να συνεχιστούν τα δωρεάν δρομολόγια της  Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ που τους μετέφεραν καθημερινά από και προς το hotspot.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα από μεμονωμένες κινήσεις που έγιναν κατακτήσαμε, μια πρώτη κάλυψη της μετακίνησής μας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  μίσθωσε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου κατά τα 2/3, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτονταν από τους εργαζόμενους. Μετά την απόφαση της  Ύπατης Αρμοστείας  να σταματήσει τη χρηματοδότηση του λεωφορείου, από την αρχή του έτους, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς και κόστους στις πλάτες των εργαζομένων. Να σημειώσουμε εδώ, ότι θέλουμε να πάμε στην εργασία μας, αλλά αντικειμενικά δεν μπορούμε. Τα δικά μας μεταφορικά μέσα, θέλουν καύσιμα έως και 80 ευρώ μηνιαίως για τις μακρινές αποστάσεις, ενώ και  το προηγούμενο διάστημα έχουν πάθει σοβαρές ζημιές έξω από τη ΒΙΑΛ, ταυτόχρονα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς το παρακείμενο χωριό Χαλκειός δε συμπίπτουν με τα ωράρια εργασίας μας (7:00-15:00 και 14:00-22:00) και η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε με τα πόδια από το χωριό για τη ΒΙΑΛ είναι τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα, χωρίς τις απαρραίτητες προϋποθέσεις διέλευσης πεζών (πεζοδρόμια, κιγκλιδώματα, φωτισμός κλπ)», εξηγούν οι ίδιοι.  

Ταυτόχρονα επιτίθενται και στον Δήμαρχο Μ. Βουρνού για τις δηλώσεις του στον «π» ότι: «Οι εργαζόμενοι από την αρχή γνώριζαν ότι ο τόπος εργασίας τους είναι η ΒΙ.ΑΛ.», λέγοντας ότι πρόκειται για προκλητική τοποθέτηση.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά που ήρθαμε να δουλέψουμε, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά και τις ανάγκες μας, που το 2017 είναι πολύ περισσότερες και θα τις διεκδικήσουμε!

Το αίτημά μας είναι δίκαιο και όχι παράλογο!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Δωρεάν και μόνιμη  μετακίνησή μας προς και από τη ΒΙΑΛ, με κρατική ευθύνη», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ

Ύστερα από τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που αφορούν την κινητοποίηση μερίδας εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας και μελών των εργαζομένων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου από το Υπουργείο Εσωτερικών, που μετακινούνται με λεωφορείο στη ΒΙΑΛ, θεωρούμε επιτακτικό για τη σωστή ενημέρωση και την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Είμαστε οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΛ, με 8ωρη απασχόληση, και με τους περισσότερους να αμειβόμαστε με 431.75 και 495.25€. Εργαζόμαστε  σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν μας παρέχεται ούτε η στοιχειώδης ασφάλεια. Πολλοί  συνάδελφοί μας έφυγαν από τα σπίτια τους, άφησαν την οικογένεια τους για αυτή τη δουλειά, ενώ το επίδομα μετεγκατάστασης καταβάλλεται με αργοπορία , δημιουργώντας προβλήματα στη διαβίωσή τους στο νησί. Δεν δουλεύουμε από χόμπι, η τεράστια ανεργία μας έβαλε σ’ αυτή τη δουλειά. Έχουμε ανάγκες, και δεν θα πάμε βήμα πίσω από αυτές.  

Δεν μας ενοχλούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, όπως εύκολα μπορεί κάποιος να στρέψει το κοινό αίσθημα.  Δε δεχόμαστε να μπούμε στο ίδιο τσουβάλι με τους  ρατσιστές. Οι ίδιοι είμαστε μετανάστες στον τόπο μας. Το πρόβλημά μας έχει την ίδια ρίζα με το δικό τους. Οι ίδιες πολιτικές που για τα κέρδη κάνουν τους πολέμους,  που κρατούν αυτούς εγκλωβισμένους στη Χίο, καταστρατηγώνταςτο διεθνές δικαίωμά τους να προχωρήσουν σε όποια χώρα επιθυμούν, είναι οι ίδιες με αυτές που μας έχουν να δουλεύουμε σε 8μηνα, με μισθούς πείνας, καταστρατηγώνταςτο δικαίωμα μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπή μισθό, σε ασφαλές περιβάλλον.

Όλο το προηγούμενο διάστημα από μεμονωμένες κινήσεις που έγιναν κατακτήσαμε, μια πρώτη κάλυψη της μετακίνησής μας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  μίσθωσε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου κατά τα 2/3, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτονταν από τους εργαζόμενους. Μετά την απόφαση της  Ύπατης Αρμοστείας  να σταματήσει τη χρηματοδότηση του λεωφορείου, από την αρχή του έτους, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς και κόστους στις πλάτες των εργαζομένων. Να σημειώσουμε εδώ, ότι θέλουμε να πάμε στην εργασία μας, αλλά αντικειμενικά δεν μπορούμε. Τα δικά μας μεταφορικά μέσα, θέλουν καύσιμα έως και 80 ευρώ μηνιαίως για τις μακρινές αποστάσεις, ενώ και  το προηγούμενο διάστημα έχουν πάθει σοβαρές ζημιές έξω από τη ΒΙΑΛ, ταυτόχρονα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς το παρακείμενο χωριό Χαλκειός δε συμπίπτουν με τα ωράρια εργασίας μας (7:00-15:00 και 14:00-22:00) και η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε με τα πόδια από το χωριό για τη ΒΙΑΛ είναι τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα, χωρίς τις απαρραίτητες προϋποθέσεις διέλευσης πεζών (πεζοδρόμια, κιγκλιδώματα, φωτισμός κλπ).

Γι’ αυτό το λόγο, προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 9/1/2017 σε αρμόδιους φορείς, το Δήμο Χίου σαν υπεύθυνο φορέα υλοποίησης του κοινωφελούς προγράμματος και τον αντιπεριφεριάρχη Χίου. Συγκεκριμένα, συναντηθήκαμε με σειρά, με την κα Τσαβλοπούλου, υπεύθυνη Διευθύντρια του Δήμου και υπεύθυνη του προγράμματός μας, το Δήμαρχο κο Βουρνούς και τον Αντιπεριφερειάρχη κο Κάρματζη, ζητώντας το αυτονόητο, τη συνέχιση της μετακίνησης μας με το λεωφορείο. Στη συνέχεια, συναντηθήκαμε με το διοικητή της ΒΙΑΛ, Θ. Τσιγκαλάγη, για να συζητήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, και απαιτήσαμε να λυθεί το ζήτημα. Το συκοφαντικό δημοσίευμα στον τύπο για επίθεση στο πρόσωπό του είναι εκ του πονηρού και δεν ισχύει.

Η δήλωση του Δημάρχου στον τύπο: «Οι εργαζόμενοι από την αρχή γνώριζαν ότι ο τόπος εργασίας τους είναι η ΒΙ.ΑΛ.», είναι τουλάχιστον προκλητική! Δηλαδή τι εννοεί ο κος Δήμαρχος, να συμβιβαστούμε στη ζωή μας με 400, 500 ευρώ στην εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια; Γνωρίζουμε πολύ καλά που ήρθαμε να δουλέψουμε, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά και τις ανάγκες μας, που το 2017 είναι πολύ περισσότερες και θα τις διεκδικήσουμε!

Το αίτημά μας είναι δίκαιο και όχι παράλογο!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Δωρεάν και μόνιμη  μετακίνησή μας προς και από τη ΒΙΑΛ, με κρατική ευθύνη.

Επιτροπή εργαζομένων στη ΒΙΑΛ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ