5.2.2016 10:50

Αγοράζει το Αίπος η «Κιβωτός»!

• ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΜΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΩΦΕΛΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σε προχωρημένο στάδιο επαφών βρίσκεται το ενδεχόμενο να αγοράσει το τουριστικό χωριό του Αίπους η «Κιβωτός του Κόσμου». Οι δυο πλευρές (Προμηθευτική και Κιβωτός) δείχνουν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία κι από τη στιγμή που δεν θα ορθωθεί τοίχος αντίρρησης από τους άλλους δυο εμπλεκόμενους (Δήμος Χίου και Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Γεωργίου Βροντάδου) είναι πολύ πιθανόν σύντομα να πέσουν και οι υπογραφές επισημοποίησης της μεταβίβασης.

Ήδη οι εγκαταστάσεις του τουριστικού – αθλητικού χωριού εκμισθώνονται από την «Προμηθευτική» στην «Κιβωτό», η οποία διαπιστώνει ότι είναι συχνά αναγκαία η οικονομική της επιβάρυνση για σειρά εργασιών συντήρησης, σε χώρους όμως που ιδιοκτησιακά δεν τηνς ανήκουν. Έτσι κατατέθηκε πρόταση εξαγοράς των εγκαταστάσεων, η οποία δείχνει να καταλήγει στους εξής άξονες:

  • το τίμημα της εξαγοράς ορίζεται στις 370.000 ευρώ, ισόποσο με τις ανοιχτές δανειακές υποχρεώσεις της «Προμηθευτικής».
  • ταυτόχρονα ο Δήμος παραχωρεί στην «Προμηθευτική» ακίνητη περιουσία του, η οποία θα καλύψει τη διαφορά που ενδεχόμενα θα προκύψει στη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του.
  • τέλος επανεξετάζεται η εκμίσθωση από το Δήμο του ακινήτου πρώην εστιατορίου «Δασκαλόπετρας», ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, ως αντάλλαγμα ώστε να μην εγείρει με τη σειρά του αξιώσεις, καθώς, ως γνωστόν, η έκταση του τουριστικού χωριού παραχωρήθηκε από εκείνον στον τότε Δήμο Βροντάδου.

Επωφελής για όλους

Αν υπάρξει αίσια έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων και τα τέσσερα μέρη της συμφωνίας θα έχουν να επωφεληθούν. Πιο συγκεκριμένα:

  • η «Κιβωτός» θα έχει ιδιόκτητη στέγη για το παράρτημα του Αιγαίου, έναν χώρο δικό της, στον οποίο θα μπορεί στο εξής να επενδύσει κατά το δοκούν, αγορασμένο μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας.
  • η «Προμηθευτική» θα έχει απαλλαγεί από το βραχνά των δανειακών υποχρεώσεων και θα ατενίζει το μέλλον σε συνθήκες βιωσιμότητας. Ταυτόχρονα θα έχει κλείσει τη μόνιμη για αυτή ανοιχτή πληγή του τουριστικού χωριού.
  • ο Δήμος Χίου θα έχει εκχωρήσει περιουσιακό στοιχείο του σε μια από τις Εταιρείες του, θα μπορεί όμως να προσδοκά ότι διαθέτει ένα επιπλέον αναπτυξιακό εργαλείο, δίχως τα βάρη του παρελθόντος.
  • ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ενισχύει τον κοινωνικό ρόλο του και με ενδεχόμενη συμφωνία με το Δήμο για το ακίνητο της Δασκαλόπετρας και το ταμείο του.

Πρωτίστως όμως επωφελείται η κοινωνία του Βροντάδου και ευρύτερα της Χίου από την μονιμοποίηση μιας σημαντικής δομής μέριμνας και προστασίας για παιδιά, με πανελλαδική εμβέλεια και αναγνώριση. Φτάνει η συμφωνία να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ