3.8.2015 13:51

30.000 αποχωρήσεις το 2015 λόγω Ασφαλιστικού

Νέο κύμα μαζικής αποχώρησης υπαλλήλων από το Δημόσιο διαβλέπουν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αποχωρήσεις από τον κρατικό μηχανισμό για το σύνολο του Δημοσίου μπορεί να υπερβούν και τις 30.000 συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2015 με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

Το μαζικό κύμα φυγής καταγράφεται από υπαλλήλους που έχουν κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα δηλαδή έχουν συμπληρώσει 25ετία και έχουν καταθέσει ήδη την πρώτη αίτηση παραίτησης, ενώ απαιτείται και δεύτερη αίτηση για την ολοκλήρωση του αιτήματος.

Παράλληλα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών συζητείται και η πρόβλεψη της Συμφωνίας της 12ης Ιουλίου ότι οι δαπάνες του κρατικού μηχανισμού θα υπολογίζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με αυτήν την πρόβλεψη το μισθολογικό κόστος και οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου δεν θα μπορούν να εκτοξευτούν και θα προσδιορίζεται ανώτατο όριο με βάση το ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα προσδιοριστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόβλεψη αυτή έχει τεθεί από πλευράς των δανειστών για να ισχύσει στην προοπτική ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ προκειμένου να μη δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να διαχειριστεί κατά το δοκούν στο Δημόσιο τα κονδύλια που θα εξασφαλιστούν από την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το όριο του ποσοστού επί του ΑΕΠ για τις δαπάνες του Δημοσίου δεν είναι στις προτάσεις των δανειστών να εφαρμοστεί σε περιόδους όπου η ελληνική οικονομία καταγράφει ύφεση όπως η χρονιά που διανύουμε.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ