19.1.2016 10:15

300 ευρώ κάτω οι αντικειμενικές αξίες σε Ευαγγελίστρια και Προκυμαία

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Ο ΕΝΦΙΑ ΤΟ 2016, ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μειώσεις έως και 300 ευρώ στις αντικειμενικές αξίες σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης στο νησί μας όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια από 5% ως 21%, περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και παρουσίασε«Το Βήμα της Κυριακής».

Οι νέες τιμές ζώνης θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Σε περίπτωση πάντως που δεν αλλάξει κάτι στους συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται, αναμένεται να υπάρχει κι εκεί μια σημαντική μείωση.

Δεν αλλάζουν οι ζώνες

Σύμφωνα με τον πίνακα των ποσοστών μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα», τις μεγαλύτερες μειώσεις θα έχουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή.

«Η τελευταία αναπροσαρμογή είχε γίνει το 2007. Από τότε μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμιά αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο λόγω της κρίσης, είχαμε ανατροπές στις πραγματικές τιμές και για πρώτη φορά οι αντικειμενικές αξίες ήταν υψηλότερες από την πραγματική αξία του ακινήτου, με αποτέλεσμα την υψηλή φορολόγηση. Γι αυτούς κυρίως τους λόγους ήταν αναγκαία η αναπροσαρμογή», δήλωσε στον "π" ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ΧΙΟΥ Κ. Ραπίτης.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Ένα ακίνητο στη Λεωφόρο Αιγαίου το οποίο εντάσσονταν στη Ζώνη (Α) από 1.750 ευρώ/τ.μ. τώρα εκτιμάται στα 1.400 ευρώ/τ.μ..

Ανάλογη πτώση παρουσιάζεται και για τα ακίνητα σε οδό Κουντουριώτου και οδό Κανάρη τα οποία εντάσσονται στη Ζώνη (Β)όπου από 1.600 ευρώ/τ.μ. η αντικειμενική του αξία διαμορφώνεται στα 1.296 ευρώ/τ.μ..

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ακίνητα στην Ευαγγελίστρια που υπάγονται στην Ζώνη (Δ)και (Γ) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Λεωφόρο Ενώσεως, Φλοίσκου, Ευαγγελιστρίας κ.λπ.

Τα επιδόματα

Οι νέες τιμές ζώνης όμως πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ