27.8.2018 9:14

200 και πλέον αδέσποτα σκυλιά ζουν στη Χίο

Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει και 10 άνθρωποι του Φιλοζωικού Συλλόγου προσπαθούν να την περισώσουν , τη στιγμή που ο Δήμος κερδίζει επάξια τον ρόλο του φαντάσματος στο ζήτημα «αδέσποτα».

 «Αγαπώ τα ζώα»…  Φράση που ηχεί στα αυτιά μας, σχεδόν καθημερινά, από πολλούς. Ωστόσο, τι σημαίνει αυτό και με τι συνεπάγεται; Η αγάπη του ανθρώπου για τα ζώα και ειδικότερα για τον σκύλο, τον καλύτερο φίλο του όπως αναφέρουν οι ειδικοί,  είναι γεγονός. Τι συμβαίνει όμως όταν εγκαταλείπουν τον έναν μετά τον άλλον, όταν τους αφήνουν να αναπαράγονται διαρκώς χωρίς να υπάρχει μέλλον για τα κουτάβια, όταν το κόστος φροντίδας ενός ζώου μοιάζει έξοδο πολυτέλειας στη σημερινή εποχή και όταν η περιβόητη αγάπη για τα ζώα στέκεται μόνα στα λόγια;

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος δεν είναι Υπηρεσία

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου δραστηριοποιείται από το 1996,  δηλαδή 22 ολόκληρα χρόνια. Ένας  Σύλλογος που στο μυαλό του κόσμου για χρόνια ήταν συνυφασμένος με Υπηρεσία.  Έβλεπαν ένα αδέσποτο; Καλούσαν τον Φιλοζωικό να το μαζέψει. Και μετά; Δεν ενδιαφερόταν κανείς για τη συνέχεια του ζώου. Που πάει; Ποιος θα το φροντίσει; Στην ουσία είχαν την συνείδηση τους καθαρή, θεωρώντας ότι βοήθησαν ένα αδέσποτο ζώο  μέσω της κλήσης τους στον  Φιλοζωικό και με αυτό τον τρόπο έδειχναν έμπρακτα την αγάπη τους, κατατάσσοντας  τον εαυτό τους στους ευσυνείδητους πολίτες.  Η πραγματικότητα διαφέρει παρασάγγας από τη λογική αυτή, μιας και ο Φιλοζωικός Σύλλογος δεν αποτελεί Υπηρεσία αλλά στηρίζεται 100% στον εθελοντισμό.

Αποτελείται από ένα 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο με δύο ακόμη ενεργά μέλη, 11 στο σύνολο και μερικούς – λίγους- ανθρώπους που συμμετέχουν και τον στηρίζουν όπως και όσο μπορούν. Κύριο μέλημα του είναι να σώσει όσο περισσότερα ζώα μπορεί και όνειρό του αυτή η κοινωνία να μην έχει πια αδέσποτα. Η λογική του κόσμου, να καλεί μέλη του κάθε φορά που εντοπίζει κάποιο αδέσποτο και να απαιτεί από εκείνον «να το μαζέψει» είναι λαθεμένη και δεν συνάδει με την πραγματικότητα, μιας και η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, αν δεν το έχει ήδη ξεπεράσει. Μέλη του Συλλόγου έχουν 10 και περισσότερα σκυλιά στα σπίτια και τις αυλές τους.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ενεργό μέλος του Φιλοζωικού που φροντίζει 30 σκυλιά, γιατί δεν υπήρχε χώρος παραμονής όταν βρέθηκαν και θα κατέληγαν στο δρόμο. Όμως δεν είναι αυτή η δουλειά του Συλλόγου. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καθιστά τα σπίτια των μελών του «ξενοδοχεία σκύλων»…

200 και πλέον αδέσποτα στη Χίο

Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται στο νησί μας 200 και πλέον αδέσποτα σκυλιά. Ο λόγος που αναφέρουμε μόνο τα σκυλιά, είναι γιατί αποτελούν ζώα ανθρωποκεντρικά. Δηλαδή δεν είναι φτιαγμένα για να ζουν στο δρόμο. Ακολουθούν τα φώτα, τις φωνές… Εν αντιθέσει με τις γάτες, που αντέχουν σε λίγο πιο αντίξοες συνθήκες και επιβιώνουν εύκολα στο δρόμο, καθώς  είναι πιο ανθεκτικές και αυτόνομες. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις αφήνουμε να αναπαράγονται αλόγιστα, να τις δηλητηριάζουμε ή να τις πατάμε στο δρόμο με το όχημα μας. Χρήζουν και εκείνες αγάπης και φροντίδας.

Που βρίσκονται αυτά τα 200 σκυλιά όμως; Επειδή δεν τα βλέπουμε δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν! Έχουμε πιστέψει και εμείς οι ίδιοι ότι το ζήτημα των αδέσποτων σκύλων έχει λυθεί, βλέποντας στην Απλωταριά, κυρίως, αυτά τα 4-5 γνωστά σκυλιά σκεφτόμαστε ότι δεν υπάρχουν άλλα και  ξαφνικά ο κόσμος μεταλλάχτηκε σε πολιτισμένος και οργανωμένος, στειρώνοντας τα και εξαλείφοντας την αναπαραγωγή αδέσποτων…


Ένας Δήμος… φάντασμα

Σαφώς και υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη σχέση αδέσποτων- Δήμου, παρά ταύτα ο Δήμος Χίου δεν έχει μεριμνήσει όπως ορίζει το σχετικό Άρθρο, προσφέροντας τα ελάχιστα και δηλώνοντας στο Φιλοζωικό Σύλλογο, κάθε φορά που «τον ενοχλεί» για τα αυτονόητα, ότι είναι αυτά που ζητάει είναι μη βιώσιμα. Συγκεκριμένα το Άρθρο 9 του  Ν 4039/2012 αναφέρει, «οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία πάντα με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνισταμένη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στον χειρισμό ζώων». Στην παρούσα φάση, ο Δήμος Χίου φροντίζει από τα 200 και πλέον αδέσποτα σκυλιά, μόλις τα 50 και παρέχει ένα ετήσιο ποσό, το οποίο δεν φτάνει ούτε για τα μισά ζώα που έχει υπό τη φροντίδα του. Η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός και όπως όλα δείχνουν το θέμα «αδέσποτα» βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες της ατζέντας του Δήμου.

Ας υποθέσουμε ότι παύει να υπάρχει Σύλλογος…

Σήμερα η μεγαλύτερη προσφορά γίνεται εθελοντικά, με πολλά από τα μέλη του Συλλόγου να βάζουν δικά τους χρήματα για την διάσωση των τετράποδων ψυχών. Η ερώτηση που γεννάται από όλα τα παραπάνω είναι απλή: «αν μία μέρα ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου αποφασίσει να διαλυθεί, για τον οποιοδήποτε λόγο, ποια θα είναι η κατάληξη αυτών των ζώων;». Καμία απάντηση από κανέναν… Ίσως σε αυτή τη περίπτωση ο Δήμος κινητοποιηθεί, μιας και τώρα είναι εφησυχασμένος γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι του Συλλόγου κάνουν τα πάντα, ίσως και όχι… Σκοπός είναι να μην συμβεί τίποτα από αυτά, αλλά να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Οι ιδιοκτήτες ζώων να τα στειρώνουν, αρσενικά και θηλυκά, αν δεν έχουν σκοπό να τα κρατήσουν ή να τα διασφαλίσουν, ο Δήμος να παρέχει αυτά που ορίζει ο Νόμος και όλοι μαζί να καταταχθούμε –επιτέλους- σε πραγματικά ευσυνείδητους πολίτες μιας Ευρωπαϊκής και πολιτισμένης  χώρας…  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ