4.10.2012 13:54

180.000 για μια ιστοσελίδα!

• «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ» ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

Μπορεί μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο να κοστίζει 180.000 ευρώ; Μπορεί είναι η απάντηση εκτός κι ανήκει στο Λευκό Οίκο ή στη NASA. Όταν όμως μιλάμε για την ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Χίου που αφορά στην προβολή του έργου του Ν. Γιαλλούρη, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά, καθώς όσο κι αν κάποιος ή κάποιοι θελήσουν, το κόστος αυτό μοιάζει άκρως υπερβολικό.

 

Στο στόχαστρο των αθηναϊκών μέσων

Από χθες τα ηλεκτρονικά μέσα των Αθηνών «βράζουν» με την διαχείριση της πληροφορίας ότι δόθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ 180.000 ευρώ για την δημιουργία της παραπάνω ιστοσελίδας.

Μέχρι στιγμής και παρά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο Δήμος Χίου αρκέστηκε σε μια απάντηση από την οποία το μόνο που μπορεί να ξεχωρίσει είναι ότι η ιστοσελδία δεν φτιάχτηκε επί των μηερών της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά επί των ημερών της... προηγούμενης.

Διαβάστε παρακάτω τι έγραψε το www.enikos.gr

 

«Έδωσαν 180.000 ευρώ για site φάντασμα;»

 

Σχεδόν 180.000 χιλιάδες ευρώ δαπάνησε ο Δήμος Χίου για την κατασκευή μίας ιστοσελίδας "φάντασμα" για την ψηφιοποίηση και προβολή πολιτιστικών συλλογών. Κι όλα αυτά, παρότι η Δημοτική Πινακοθήκη Χίου διαθέτει τη δική της ιστοσελίδα.

 

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στην ενότητα της ιστοσελίδας της δημοτικής πινακοθήκης «Λίγα λόγια για το έργο»...

"Στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, Μέτρο 3.2: «Επικοινωνίες – Δράσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας», ο Δήμος της Χίου υλοποίησε το έργο με τίτλο:

«Ψηφιοποίηση και προβολή πολιτιστικών συλλογών

(έργα Νίκου Γιαλούρη και άλλων καλλιτεχνών) που κατέχει ο Δήμος Χίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής» σε μια μοναδική για το δήμο προσπάθεια να διασωθούν ιστορικές μνήμες της Χίου μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μέσα λοιπόν από τη δικτυακή πύλη (http://culture.chioscity.gr) και την πολυμεσική εφαρμογή (DVD-ROM) που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου παρουσιάζεται το υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να θαυμάσει με την χρήση των νέων τεχνολογιών ένα σημαντικό τμήμα από τον πολιτιστικό πλούτο της Χίου.

 

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε:

◦ η συλλογή και τεκμηρίωση του Πολιτιστικού Υλικού

◦ ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη Βάσης Δεδομένων Ψηφιακής Συλλογής

◦ η ψηφιοποίηση του Πολιτιστικού Υλικού καθώς και η Επιμέλεια της Ψηφιακής Συλλογής

◦ ο σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της Δικτυακής Πύλης (http://culture.chioscity.gr)

◦ ο σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της Πολυμεσικής Εφαρμογής (DVD-ROM)

 

Το πολιτιστικό υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε αφορά:

 

◦ Έργα της συλλογής του Νίκου Γιαλούρη που περιλαμβάνουν προσχέδια, σχέδια, χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, αλλά και βιβλία του καλλιτέχνη.

◦ Πίνακες της συλλογής Μηταράκη.

◦ Πίνακες της συλλογής Διοματάρη.

◦ Πίνακες της συλλογής Χρυσανθόπουλου και Μελέκου

◦ Πίνακες άλλων καλλιτεχνών, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα κατέχει ο Δήμος Χίου.

 

Ανάδοχος του έργου ήταν η εταιρία ΓΝΩΜΩΝ Πληροφορικής Α.Ε., (ως υπεργολάβος συμμετείχε στο έργο το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου “Εργάνη”, ενώ ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των €176.428,58."

 

 Μόνο που η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, (http://culture.chioscity.gr) για τον οποίο σπαταλήθηκαν τόσα χρήματα είναι μια ηλεκτρονική διεύθυνση που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

 

 

Η απάντηση του Δήμου Χίου

«Δεν το κάναμε εμείς, το έκαναν οι προηγούμενοι»

 

Σχετικά με το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο site: www.enikos.gr και αφορά το έργο: «ψηφιοποίηση και προβολή πολιτιστικών συλλογών (έργα Ν. Γιαλούρη και άλλων συλλογών) με τη χρήση νέας τεχνολογίας», σας διευκρινίζουμε τα εξής:

Το συγκεκριμένο έργο εκτελέσθηκε και ολοκληρώθηκε το 2009 επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, περιόδου 2007-2010 και η ιστοσελίδα, που περιλαμβάνει την ψηφιοποιημένη συλλογή Ν. Γιαλούρη είναι: www.chiosartgallery.gr.

Σας παρακαλούμε να αποκαταστήσετε το εν λόγω δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι το έργο δεν αφορά δραστηριότητα της σημερινής  δημοτικής αρχής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ