1.9.2017 13:32

Το «προσφυγάκι» από τη Μικρασία

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ του αγαλματιδίου από τη Νύσσα στο μουσείο του Φάρου Βαρβασίου.

Ένα  «προσφυγάκι» από τη Μικρασία έχει βρει στέγη  στο Μουσείο του Φάρου Βαρβασίου. Είναι το αγαλματίδιο, αντίγραφο από το αυθεντικό που παραχωρήθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

«Το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό έκθεμα για τους Χιώτες Μικρασιάτες», δηλώνει στον «π» η πρόεδρος του Φάρου Βαρβασίου Γεωργία Χούλη.

Η ιστορία

Το αγαλματίδιο με το ξυπόλυτο βοσκόπουλο που ταξίδεψε με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία έχει μεγάλη ιστορία. Στο  μουσείο της Αθήνας έχει βρει στέγη εδώ και πολλά χρόνια.

«Είναι ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο ύψους μόλις 63 εκατοστών, το οποίο απεικονίζει ένα μικρό αγόρι, μάλλον βοσκόπουλο. Φοράει μια κάπα με κουκούλα, κρατάει στην αγκαλιά του ένα σκυλάκι και τα πόδια του είναι γυμνά. Το άγαλμα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατασκευάστηκε το 150 μ.Χ.», συμπληρώνει η ίδια.

«Το γλυπτό βρέθηκε στην Μικρασία το 1922 στον αρχαιολογικό χώρο της Νύσσας. Υπεύθυνος για τις ανασκαφές ήταν ο Χιώτης  αρχαιολόγος Κουρουνιώτης. Το αγαλματίδιο δεν εκτέθηκε σε κάποιο μουσείο της περιοχής, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής.                                           Οι κυνηγημένοι Έλληνες εγκατέλειψαν την περιοχή με τις οικογένειές τους, αλλά μέσα στην αγωνία της επιβίωσης είχαν και την έννοια για τον πολιτισμό που άφηναν πίσω. Έτσι, πήραν μαζί τους το αγαλματίδιο για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων».

Το μαρμάρινο βοσκόπουλο, μαζί με πολλούς πρόσφυγες και τον ίδιο τον Κουρουνιώτη, βρέθηκε στην Αθήνα και κατέληξε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το θέμα του προέρχεται από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του 1ου αιώνα που κατασκευάστηκε. Λέγεται ότι το μικρό αγοράκι μπορεί να ήταν σκλαβάκι που εργαζόταν ως βοσκός σε κάποιον πλούσιο της εποχής. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι μπορεί να κατασκευάστηκε ως τάμα κάποιας εύπορης οικογένειας που ήθελε να γιατρευτεί το παιδί της από κάποια αρρώστια. Αυτή η εκδοχή απορρίπτεται από μελετητές με το επιχείρημα ότι, αν ήταν τάμα εύπορης οικογένειας, δεν θα εικονιζόταν ένα «φτωχό» βοσκόπουλο, αλλά ένα πιο «καλοβαλμένο» παιδάκι. Όποια κι αν είναι η αλήθεια για την έμπνευση του δημιουργού του, το γεγονός είναι ότι το μικρό άγαλμα έγινε κι αυτό «προσφυγάκι». Την ονομασία «προσφυγάκι», με την οποία έγινε γνωστό, την έδωσε η Σεμνή Καρούζου, η οποία υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως διευθύντρια του Μουσείου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ