30.4.2018 20:31

Πατέρας και γιος κάνουν θαύματα ως χειρούργοι οφθαλμίατροι

• Οι Χιώτες Αντώνης και Γιάννης Πιλαβάς αναδείχθηκαν «Πρόσωπα» σε ειδική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα»

Ο Δρ. Αντώνιος Πιλαβάς είναι ένας από τους γνωστούς στην Ομογένεια και την ιατρική κοινότητα της Νέας Υόρκης χειρουργούς οφθαλμιάτρους. Προ 34 ετών άνοιξε το δικό του ιατρείο στην Αστόρια, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στο οποίο εξετάζει τους ασθενείς και κάνει διάφορες διαθλαστικές επεμβάσεις. Είναι συμβεβλημένος με το νοσοκομείο New York Eye and Ear Infirmary, όπου πραγματοποιεί τις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο γιος του, Δρ. Γιάννης Πιλαβάς, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του, είναι ειδήμων στην Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή (γνωστή ως PRK) και στην Ενδοκερατική Κερατοσμίλευση (γνωστή ως LASIK).

Αμφότεροι ασχολούνται με την έρευνα και τη συγγραφή. Ο Δρ. Γιάννης Πιλαβάς διδάσκει στους ειδικευομένους στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Nassau University Medical Center. Ο «Ε.Κ.» αποφάσισε να τους τιμήσει αναδεικνύοντάς τους «Πρόσωπα» της ανά χείρας έκδοσης του «Περιοδικού».

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη δόθηκε στο ιατρείο των ομογενών, στη διεύθυνση 25-09 31st Ave στην Αστόρια, και τουλάχιστον για το δημοσιογραφικό επιτελείο του «Εθνικού Κήρυκα» ήταν μια από τις πιο συγκινητικές.

Κι αυτό διότι τουλάχιστον στη Νέα Υόρκη σπάνια συναντάμε πατέρα και γιο να έχουν την ίδια ειδικότητα και να συνεργάζονται στο ίδιο ιατρείο. Ηταν συγκινητική, διότι τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος μιλούσαν άπταιστα την ελληνική γλώσσα.

Ο Δρ. Αντώνης Πιλαβάς γεννήθηκε στη Χίο και ήρθε στην Αμερική σε ηλικία δέκα ετών. Μετά το Λύκειο εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε.

Ο γιος του όμως γεννήθηκε στο Lexington Kentucky όταν ο πατέρας του ήταν ειδικευόμενος στην έδρα οφθολμολογικής στο Πανεπιστήμιο του Kentucky και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αποδίδει την τέλεια γνώση της Ελληνικής στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και στις επισκέψεις τα καλοκαίρια στη Χίο και κυρίως στην εθελοντική εργασία στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.

Το εν λόγω νοσοκομείο χτίστηκε το 1883 και φέρει το επώνυμο των αδελφών Ζαννή, Ιωάννη και Ματθαίου Σκυλίτση, οι οποίοι την εποχή εκείνη είχαν δωρίσει 6.100 λίρες Αγγλίας.

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο Δρ. Αντώνιος Πιλαβάς είπε ότι ήταν πολλοί οι παράγοντες που τον οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση.

«Ο πρώτος λόγος ήταν γιατί στην Ελλάδα επιτρέπεται η είσοδος στην Ιατρική Σχολή μετά το Λύκειο ενώ στην Αμερική πρέπει πρώτα να τελειώσεις το Κολέγιο. Ο δεύτερος λόγος ήταν οικονομικός, διότι στην Ελλάδα η φοίτηση στην Ιατρική Σχολή είναι εντελώς δωρεάν».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη Σχολή της γενέτειρας είπε ότι υπήρχε δυσκολία στα Ελληνικά.

«Εφυγα από την Ελλάδα πολύ μικρός, μόλις δέκα χρόνων, έτσι τα Ελληνικά μου ήταν του επιπέδου της 4ης Δημοτικού. Πηγαίνοντας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη αντιμετώπισα  πρόβλημα με τη γλώσσα όμως για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι με σκληρή εργασία τα πάντα μπορούν να γίνουν. Εχοντας μεγάλη  θέληση και αγάπη για το αντικείμενο της εργασίας μου κατάφερα να υπερπηδήσω τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στο δρόμο μου».

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε την Οφθαλμολογία, εξήγησε πως «είναι μια ειδικότητα η οποία σου παρέχει τη δυνατότητα να ασχολείσαι συγχρόνως τόσο με την παθολογία του ματιού, όσο και με τη χειρουργική.

Παράλληλα, είναι μια ειδικότητα που έχουν σημειωθεί τεράστια άλματα στην τεχνολογία. Εχει γίνει απίστευτα σημαντική πρόοδος στις τρεις και πλέον δεκαετίες. Μεταξύ αυτών και η διαθλαστική χειρουργική, οι αναίμακτες παρεμβάσεις φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής (γνωστής ως PRK) και της ενδοκερατικής κερατοσμίλευσης (γνωστής ως LASIK).

«Βαδίζουμε σε μια εποχή στην οποία ο ασθενής θα χειρουργείται και δεν θα χρειάζεται να φοράει γυαλιά. Δεν έχουμε φτάσει ασφαλώς σ΄ αυτό το σημείο ακόμη, αλλά δεν αποκλείεται να αργήσει αυτή η μέρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το τι έχει αλλάξει στις τρεις και πλέον δεκαετίες, ο Δρ. Αντώνιος Πιλαβάς τόνισε: «Η γνώση έχει εμπλουτιστεί και εμβαθύνει, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αλλάξει ριζικά. Οταν αρχίσαμε να κάνουμε τις πρώτες επεμβάσεις οι ασθενείς φορούσαν τα χοντρά γυαλιά και φτάσαμε στο σημείο να βάζουμε ένθετους φακούς. Αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις σήμερα εν έτει 2018 γίνονται σε εξωτερικά ιατρεία, ενώ παλαιότερα ο ασθενής ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει στο νοσοκομείο 4 με 5 ημέρες».

Σχετικά με τις ασθένειες του ματιού, υπογράμμισε ότι σήμερα έχουν στη διάθεσή τους καλύτερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισής τους.

«Υπάρχει το LASIK, με τη βοήθεια του οποίου μπορείς να διορθώσεις το πρόβλημα και ο ασθενής να απαλλαγεί από τα γυαλιά. Ο Γιάννης είναι ειδικευμένος στις διαθλαστικές επεμβάσεις, οι οποίες αποβλέπουν στην αφαίρεση γυαλιών και τη διόρθωση του αστιγματισμού. Μετά την επέμβαση LASIK ο ασθενής ως επί το πλείστον δεν χρειάζεται να φορέσει γυαλιά και ούτε φακούς επαφής».

Ερωτηθείς εάν οι επεμβάσεις διορθώνουν εφ’ όρους ζωής τα προβλήματα της όρασης, είπε πως «όλες αυτές οι επεμβάσεις, ως επί το πλείστον είναι μεγάλης διάρκειας. Αλλωστε, να μην λησμονούμε ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι μόνιμο. Υπάρχουν αλλαγές στις οποίες προσαρμοζόμαστε.

Λόγου χάρη κάνεις μια επέμβαση με λέιζερ σε ηλικία 25 ετών και διορθώνεις την όραση για να βλέπεις μακριά. Ερχονται τα 45 χρόνια και αντιμετωπίζεις προβλήματα στο διάβασμα. Οπότε χρειάζεσαι νέα επέμβαση για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Επί πλέον υπάρχουν επεμβάσεις του κερατοειδούς που πρόσφατα έχουν εγκριθεί από το FDA και αποβλέπουν στη διόρθωση της πρεσβυωπίας».

Οσον αφορά τους φακούς επαφής και τα γυαλιά οράσεως, «είναι θέμα προσωπικής επιλογής του κάθε ασθενή. Οι φακοί επαφής δίδονται τις περισσότερες φορές για να αποφεύγεις τα γυαλιά. Επομένως όταν βρίσκεται κάποιος στην κατάσταση που θέλει να αποφύγει τα γυαλιά οράσεως τότε προτείνουμε φακούς επαφής στον ασθενή για να μπορέσει να βελτιώσει την κατάστασή του και να βλέπει πιο καθαρά. Παρόμοια αποτελέσματα μπορούμε επίσης να επιτύχουμε με τις επεμβάσεις του λέιζερ (LASIK, PRK).

Στο θέμα του κερατοκώνου, εδώ και περίπου δύο χρόνια το FDA έχει εγκρίνει μέθοδο με την οποία μπορεί να θεραπεύσεις την κατάστασή του και να τη σταθεροποιήσεις.

Ο Γιάννης είναι ειδικός σ’ αυτή τη μέθοδο και κατέχει ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία τα οποία έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια. Το έχουμε στο ιατρείο μας και κάνουμε επεμβάσεις για τη σταθεροποίηση του κερατοκώνου».

Μεγάλη επανάσταση, συνέχισε ο Δρ. Αντώνιος Πιλαβάς, έχει σημειωθεί και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

«Παλαιά η μεταμόσχευση γινόταν αναγκαστικά ολικώς, ενώ τώρα μπορεί να γίνει κάνοντας μεταμόσχευση μόνο στον εσωτερικό χιτώνα του κερατοειδούς. Ο Γιάννης είναι ειδήμων σε αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης όταν φτάνει στο τελικό του στάδιο μπορεί να μειώσει την όραση σημαντικά. Ενα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα έχει σημειωθεί στην αφαίρεση του καταρράκτη.

«Χρησιμοποιούμε την καινούργια μέθοδο με το λέιζερ, η οποία έχει εγκριθεί από καιρό και οι επεμβάσεις γίνονται στο ‘The New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai’, στη διασταύρωση της 14ης Οδού και της 2ας Λεωφόρου στο Νότιο Μανχάταν, το οποίο εδώ και τρία χρόνια έχει εξοπλιστεί με ένα καινούργιο μηχάνημα λέιζερ και το οποίο έχει απλοποιήσει σημαντικά την επέμβαση.

Η διαφορά είναι ότι κάνοντας αυτή την επέμβαση κομματιάζεις τον καταρράκτη σε μικρά κομματάκια πριν ακόμη ο ασθενής εισαχθεί στο χειρουργείο.

Η επέμβαση γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο κομματιάζεται με λέιζερ ο καταρράκτης και όταν εισαχθεί στο χειρουργείο αφαιρείται πλήρως. Το πλεονέκτημά του είναι ότι απλοποιείται η επέμβαση και φυσικά μπορούμε να πούμε ότι γίνεται πιο εύκολη».

Ετερο πλεονέκτημα του λέιζερ είναι η μείωση του αστιγματισμού στην αφαίρεση του καταρράκτη. Εάν αντιμετωπίσουμε την αφαίρεση του καταρράκτη εγκαίρως η επέμβαση είναι πιο ανώδυνη και απλή και τα αποτελέσματα καλύτερα.

Πολλοί από τους ηλικιωμένους έχουν φόβο από αυτές τις επεμβάσεις και περιμένουν να κάνουν τις επεμβάσεις όταν είναι υπερ-προχωρημένος ο καταρράκτης και αυτό καθιστά την επέμβαση ακόμη πιο δύσκολη».

Οσον αφορά την περίοδο ανάρρωσης μετά από μια επέμβαση, αυτό «εξαρτάται από τον ασθενή».

«Αν ο ασθενής είναι διαβητικός η επούλωσή του θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Επί πλέον εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το κάθε μάτι στην επέμβαση. Μπορούμε να πούμε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι ο χρόνος αναρρώσεως του ασθενή μετά την εγχείρηση έχει βραχύνει σημαντικά», συμπλήρωσε.

Για τις οφθαλμολογικές εξετάσεις, είπε ότι γίνονται στο ιατρείο, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις σε χειρουργεία του νοσοκομείου χωρίς όμως εισαγωγή στο νοσοκομείο.

«Απλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να γίνουν και στο ιατρείο. Η θεραπεία για τον κερατόκωνο γίνεται στο ιατρείο. Η οφθαλμολογική επέμβαση του καταρράκτη αναγκαστικά γίνεται στο χειρουργείο».

Η αναισθησία γίνεται τοπικά με σταγόνες οι οποίες αφαιρούν την ευαισθησία και τον πόνο, αλλά δίδεται και ένα ηρεμιστικό για την αποφυγή του άγχους.

Η διάρκεια των επεμβάσεων εξαρτάται από την ασθένεια την οποία θέλουμε να θεραπεύσουμε. Οι εγχειρήσεις του καταρράκτη, λόγου χάρη είναι βραχύχρονες.

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση εξαρτάται συν τοις άλλοις και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Δρ. Γιάννης Πιλαβάς

Ο Δρ. Γιάννης Πιλαβάς είναι απόφοιτος του Ελληνικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και απόφοιτος του Georgetown University, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ (University of Louisville), του Lenox Hill Hospital – Manhattan Eye, Ear, Throat και του Nassau University Medical Center – Suny Stonybrook και είναι οφθαλμολόγος – ειδήμων στη φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (γνωστή ως PRK) και στην ενδοκερατική κερατοσμίλευση (γνωστή ως LASIK). Επεμβάσεις οι οποίες γίνονται ούτως ώστε ο ασθενής να μειώσει ή και να μην εξαρτάται πλέον από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε αυτή την ειδικότητα, τόνισε: «Μετά την Ιατρική Σχολή ήθελα να γίνω χειρουργός. Και μια από τις πρώτες επεμβάσεις που είχα δει ήταν η μεταμόσχευση του κερατοειδούς. Ημουν εντυπωσιασμένος, διότι μετά τη μεταμόσχευση μπορείς να προσφέρεις στον ασθενή την όρασή του ξανά».

Μεταμοσχεύσεις

«Είμαστε πολύ τυχεροί στην Αμερική. Εάν λόγου χάρη χρειαστώ επειγόντως μόσχευμα μπορεί να το έχω σε μερικές ώρες. Εχουμε τράπεζα ματιών. Στην Ελλάδα από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν υπάρχουν τράπεζες ματιών», πρόσθεσε ο Δρ. Πιλαβάς.

Ο Δρ. Γιάννης Πιλαβάς μας ενημέρωσε ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων και χρειάζεσαι ειδική αγωγή μετά την επέμβαση για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος.

«Ολα εξαρτώνται από τον λόγο για τον οποίο ο ασθενής υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τον χρόνο ζωής του μοσχεύματος, τόνισε πως υπάρχουν περιπτώσεις που είναι εφ’ όρου ζωής, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής σε μια νέα μεταμόσχευση.

Μας μίλησε ακόμη για τις ηλικίες των ασθενών που υποβάλλονται στις διαθλαστικές επεμβάσεις. Οπως μας είπε ο κ. Πιλαβάς, υπάρχουν πολλοί ασθενείς στην ηλικία των 20-30 ετών και αρκετοί άλλοι σε ηλικία των 60 και των 70 ετών.

Σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση της μυωπίας, της πρεσβυωπίας και του αστιγματισμού είπε ότι γίνονται μετά τα 21 χρόνια και όταν η κατάσταση του οφθαλμού είναι σταθερή.

Ο Δρ. Γιάννης Πιλαβάς κλείνοντας τη συνέντευξη, μας είπε: «Αξιόλογα συζητήσεως είναι τα άλματα της διαπλαστικής χειρουργικής όσον αφορά τη δυνατότητα να μειώσουμε ή να αφαιρέσουμε τα γυαλιά μετά από εγχείρηση καταρράκτη ή χρησιμοποιώντας ειδικούς ενδοφθάλμιους φακούς για την αντιμετώπιση του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ