13.9.2017 14:38

Παντελεήμων Φωστίνης: Ο Μητροπολίτης που αγαπήθηκε και μισήθηκε ακραία

«Ποιος θα το ’λεγε ότι στη θέση που πύργωσε ένας γίγαντας, θα στέκει μετέωρος τώρα και υγρός ένας θρήνος», υπογράμμισε στον επικήδειο λόγο της εξόδιας ακολουθίας του μακαριστού Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη, ο ποιητής  Ματθαίος Μουντές.                     

«Ο κόσμος τον  λάτρεψε, τον μίσησε, τον πετροβόλησε αλλά και τον έκλαψε γονατιστός στην κηδεία του», τόνισε στην εκκλησία του Ιδρύματος του Ιερού Τάγματος των Λιβαδίων  στον εορταστικό επιμνημόσυνο λόγο του, για τα 45 χρόνια από την εκδημία του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγιώτης Καλαμπόκης.

Ισχυρότατη προσωπικότητα ο Παντελεήμονας, αγαπήθηκε αλλά και μισήθηκε ακραία ταυτόχρονα. Αγκάλιασε το πιστό ποίμνιο, κυνήγησε ανηλεώς θρησκευτικούς και πολιτικούς αντιπάλους.

 Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων Φωστίνης, μεταξύ των πολλών έργων που έκανε, ίδρυσε και το Ιερό Προσκύνημα του Τάγματος.

Καταγόταν από το Κρανίδι της Ερμιονίδας στην Πελοπόννησο. Το 1922 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου.

Το 1927 ίδρυσε στην Κύμη Ευβοίας ανεπίσημα το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος.

Έλαβε μέρος στους Μακεδονικούς και Βαλκανικούς Πολέμους, στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, συμμετείχε στην Εθνική αντίσταση και πολέμησε στη Μέση Ανατολή. Το Νοέμβριο του 1944 επέστρεψε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε στη θέση του Μητροπολίτη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1946 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Χίου, την οποία διακόνησε μέχρι και το θάνατό του, το 1962.

 Τα Λιβάδια

«Επέλεξε για μόνιμη κατοικία του την περιοχή των Λιβαδίων, όπου υπήρχε η ενορία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κατάλληλη για την πραγμάτωση του ονείρου του, που ήταν η αναπαράσταση των Προσκυνημάτων της Αγίας Γης, δηλαδή της Ιερουσαλήμ, αλλά και των Αγίων Τόπων γενικότερα.                                         Ο Δεσπότης παρέλαβε το κτήμα από  την επιτροπή του Ναού και το μετέτρεψε σε παράδεισο. Τότε μετέφερε εδώ την έδρα του Τάγματος από την Κύμη της Εύβοίας», θυμάται ο Β. Σαρμουσάκης, διαβάζοντας από το   βιβλίο του Α. Αξιωτάκη «Παντελεήμων Φωστίνης».

«Εκτός από τα Θεία Προσκυνήματα ανήγειρε και ευπρεπείς θαλάμους για τη φιλοξενία απόρων μαθητών. Ο πρώτοι τρόφιμοι που φιλοξενήθηκαν εκεί ήταν είκοσι πέντε σεισμόπληκτα παιδιά από τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου», συνεχίζει ο Βασίλης.

 Κλείσιμο

«Το Οικοτροφείο λειτούργησε έως το 1978 και έκλεισε άδοξα μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου. Πολλοί είπαν τότε ότι  θα μπορούσε να μετατραπεί σε Κοινωφελές Ίδρυμα», λέει ο Β. Σαρμουσάκης.

 Το παρόν

Μετά το θάνατο του τον Μάρτιο του 1962  τον διαδέχθηκαν ο τότε αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μπεζενίτης, ο Κώστας Φραγκομίχαλος, οι αείμνηστοι                   Μιχάλης Βουρνούς,  Γιάννης Καράλης και ο Χριστόφορος Φόρος.

Από τότε το Ιερό Τάγμα ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη λειτουργία και συντήρηση δύο Οικοτροφείων των Αθηνών στην οδό Βουλγαροκτόνου, για τους Χιώτες φοιτητές, και των Λιβαδίων στη Χίο, που το μετέτρεψαν σε οικοτροφείο για  μαθητές των βορειοχώρων, κυρίως», θυμάται.

Λόγοι προσαρμογής υποχρέωσαν το Ίδρυμα  να προχωρήσει σε αλλαγές του Καταστατικού του. Αναγνωρίσθηκε από την Πολιτεία ως φιλανθρωπικό, με τίτλο «Ιερόν Τάγμα  Αγ.  Παντελεήμονος, Σωματείο Ειδικώς  Ανεγνωρισμένον ως Φιλανθρωπικόν».

 Βαριά φορολογία

Τώρα, βιώνει την κρατική αφαίμαξη, όπως και άλλα κτήματα.

«Φορολογούμαστε  πολύ σκληρά, αναγκαστικά μειώνουμε τις δραστηριότητες μας, αλλά εξακολουθούμε να βοηθάμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη», επισημαίνει ο Β. Σαρμουσάκης.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ