23.5.2017 9:57

Τι τρέχει με το φράγμα Κατράρη;

Με γεωτρήσεις η άρδευση φέτος το καλοκαίρι στην Καλαμωτή, εγείρονται ερωτήματα για την σκοπιμότητά του

Ένα νόμισμα με δύο διαφορετικές όψεις. Η διαχείριση και χρήση του νερού από τα φράγματα του Κατράρη και του Αγίου Γεωργίου Συκούση παρουσιάζει διαφορετικά δεδομένα, με το μεν πρώτο να μην μπορεί φέτος να βοηθήσει στην άρδευση του κάμπου της Καλαμωτής και το δεύτερο να διατηρεί αποθέματα που επιτρέπουν την ενίσχυση των καλλιεργειών.

Το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Ο φετινός χειμώνας είχε πολλά νερά και έντονες βροχοπτώσεις, που σε λογικά πλαίσια θα ενίσχυαν τις ποσότητες νερού στα φράγματα και δη στο μεγαλύτερο, όπως είναι το φράγμα Κατράρη.

Υπάρχουν προβλήματα

Η εικόνα στα τέλη Μαΐου είναι σε αντιδιαστολή με τον βροχερό χειμώνα που διανύσαμε και ήδη οι Καλαμωτούσοι έχουν ξεκινήσει προεργασίες στις γεωτρήσεις τους για να μπορέσουν να βγάλουν την καλοκαιρινή περίοδο, χωρίς καν να υπολογίζουν στις ποσότητες νερού που υπάρχουν στο φράγμα της περιοχής τους.

«Ο Κατράρης αυτή τη στιγμή δεν δίνει νερό. Δεν επαρκούν τα αποθέματά του για να μπορέσουμε να βγάλουμε την καλοκαιρινή περίοδο. Οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής έχουν από καιρό ετοιμάσει τις γεωτρήσεις και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ποτίζουν τις καλλιέργειες, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν», τονίζει στον «π» ο πρόεδρος της Καλαμωτής Νίκος Γαλάτουλας.

Ως αιτία για την εικόνα που παρουσιάζει το φράγμα Κατράρη, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, είναι αφενός το γεγονός ότι το φράγμα δέχεται τις ποσότητες νερού μόνο ενός ποταμού και κατά δεύτερο ότι υπάρχει - και είναι γνωστή - μία διαρροή στο ψηλότερο τμήμα του φράγματος, που του στερεί υδατικά αποθέματα. «Το μόνο που ζητάμε είναι να υπάρχει ενημέρωση για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό που υπάρχει ή όχι. Να μην τρέχουμε μόνοι μας να βρούμε λύσεις. Κατά τα άλλα δεν έχουμε πολλά περιθώρια και ελπίδες», αναφέρει ο κ. Γαλάτουλας.

 Η αισιοδοξία του Συκούση

Στον αντίποδα του «προβληματικού» Κατράρη, το φράγμα Αγίου Γεωργίου διατηρεί περισσότερα από 100.000κ.μ. νερού για να «βγάλει» το καλοκαίρι.

«Η θέση του φράγματος είναι ψηλότερα από τον Κατράρη και έτσι τα νερά που κατεβαίνουν από τους Αγίους Πατέρες γεμίζουν πρώτα το δικό μας και μετά της Καλαμωτής. Αυτό μας επιτρέπει, με συνετή διαχείριση και προσοχή, να αντέξουμε τους καλοκαιρινούς μήνες», υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Βασίλης Ποδιάς, τονίζοντας ότι και η περσινή θερινή περίοδος αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά. 

 

Ποια πολιτική ακολουθείται;

Σε ένα φράγμα για το οποίο δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια και αποτέλεσε το έργο- αιχμή στην εκστρατεία του νησιού για την αντιμετώπιση των υδρευτικών του αναγκών, όπως είναι το φράγμα Κατράρη,  είναι τουλάχιστον ατυχές και αποδεικνύει έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης οι κάτοικοι της Καλαμωτής να προστρέχουν και πάλι στις γεωτρήσεις μη έχοντας άλλη λύση.

Η κοινή λογική υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η παρουσία σχεδίου και στρατηγικής για την ενεργοποίηση και σωστή λειτουργία του Κατράρη, κάτι που δεν έχει συμβεί, προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για λάθος... επιλογή.

Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλες πιστώσεις δαπανήθηκαν και για το δίκτυο του φράγματος, το οποίο θα έπρεπε να δέχεται νερό και όχι να μένει ανενεργό. Υπάρχει λοιπόν κάποια κατεύθυνση; 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ