Χωριά

13/11/17 10:20

τελ. ενημ.: 14/11/17 10:16

Οι 12 από τους 21 μαθητές της Βολισσού

Πόσοι μαθητές θα υπήρχαν στο σχολείο της Βολισσού σήμερα, αν δεν είχε προηγηθεί η επιτυχημένη μεταναστευτική ενσωμάτωση όσων οικογενειών έφτασαν στη χώρα μας από την Αλβανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90; Μόλις 9!

Η παρατήρηση έγινε από πρόσωπο της περιοχής, μελετώντας τη μαθητική σύνθεση του σχολείου με αφορμή τις σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου. «Το πιο επικίνδυνο είναι ότι κι η νέα γενιά των ενσωματωμένων μεταναστών … μεταναστεύει. Νέοι που ξεπερνούν την ηλικία των 20 ετών, βλέποντας ότι δεν υπάρχει προοπτική στην περιοχή κι αυτοί την εγκαταλείπουν. Φεύγουν δηλαδή κι αυτοί που λειτούργησαν ως τελευταίο πληθυσμιακό ανάχωμα», διαπιστώνει.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο, συμπληρώνω εγώ, είναι ότι αυτές τις διαπιστώσεις κανένας από τους αρμόδιους δεν ανοίγει τα μάτια να τις δει. Όσοι έχουν την ευθύνη για το σύνολο της επικράτειας του νησιού νανουρίζονται από την πληθυσμιακή του στασιμότητα εδώ και χρόνια και δεν αντιλαμβάνονται την κραυγαλέα ανισορροπία μεταξύ κέντρου και περιφέρειας κι ότι αυτή διαρκώς διευρύνεται. Μήπως να μας ενημερώσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η σύσταση της Επιτροπής που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, ένα μήνα μετά την θεματική συνεδρίαση του; Για να μην δουλευόμαστε ομαδικώς σ’ αυτόν τον τόπο…