22.9.2017 17:06

« Παρθένης, ένα δώρο ζωής για την πόλη της Χίου που χάνεται»… με ευθύνες ποιών;

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ, ΤΟΝΙΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Τοσκάνη της Χίου αποκαλούσαν οι ξένοι περιηγητές την ευρύτερη πλούσια και καλαίσθητη περιοχή του χείμαρρου Παρθένη, από το Γεφύρι της Κόρης έως και τις εκβολές του στη θαλάσσια περιοχή της Φάρκαινας. Μια περιοχή γεμάτη ιερά, επαύλεις, πύργους και έργα με τα οποία κάθε εποχή οι άνθρωποι επιχειρούσαν να διαμορφώσουν και να καθοδηγήσουν την κοίτη του ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις επιλογές χρήσης του.

Η εκδήλωση

Η  Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου συμμετείχε με το αφιέρωμα «Παρθένης, ένα δώρο ζωής για την πόλη της Χίου, που χάνεται» στο πρόγραμμα των  «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» για τη διετία 2017-2018, το οποίο  είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ».

 Με τη συνεργασία του  Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης και του 3ου Γενικού Λυκείου Χίου, ομάδα αρχαιολόγων αποτελούμενη από τις  Παρισιάνθη Βαλάκου, Δέσποινα Τσαρδάκα, Στέλλα Φαϊτάκη, Μαρία Φινφίνη και  Άννα Μισαϊλίδου, βαδίζοντας με τον κόσμο στις όχθες του χείμαρρου, έκανε μια ιστορική αναδρομή από τους Ρωμαϊκούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή. Παρουσίασε τα στοιχεία για τα μνημεία που είχαν ιδρυθεί στις όχθες του και  ξενάγησε τον κόσμο στα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του 2ου και του 1ου τμήματος του δρόμου παράκαμψης της πόλης.

Τα μνημεία

Με σημείο εκκίνησης την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του Καταδότη στην περιοχή της Λίμνης,  οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν νοερά στις αρχαίες αγροτικές εγκαταστάσεις και το κοιμητήριο των Ρωμαϊκών χρόνων στην περιοχή Κόρης Γεφύρι, στο γεφύρι και τις εγκαταστάσεις που συμπλήρωναν το έργο, στην εκκλησία του Αγ. Γιάννη των Σπετσέρηδων, στην οικία Αριέττας Ξενάκη όπου υπήρχε πύργος και  στο οικόπεδο Ευλαμπίας Ξενάκη όπου υπήρχε ιερό των αρχαϊκών χρόνων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την περιοχή από την πάνω γέφυρα του Βαρβασίου στη διασταύρωση της Βερίτη, έως τις εκβολές του στην θαλάσσια περιοχή της Φάρκαινας, όπου υπάρχουν αρχαία στα υπόγεια οικιών, αναλειμματικοί τοίχοι και δρόμοι.

Η διαφωνία

Οι αρχαιολόγοι τόνιζαν συνεχώς ότι το έργο καταστρέφει τον Παρθένη, όπως και ότι τα περισσότερα από τα μνημεία που ήλθαν στο φώς σύντομα θα καλυφθούν. Εμμέσως αλλά σαφέστατα άφηναν να διαφανεί η διαφωνία τους με τον εγκιβωτισμό, το εύρος και την έκταση του έργου, αλλά δεν αναφέρθηκαν στις δικές τους ευθύνες, αφού έχουν δώσει όλες τις άδειες που ήταν απαιτούμενες για να κατασκευαστεί.

Ο διάλογος

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με οργανωμένο διάλογο  για την οικολογική διάσταση του έργου της οδού που υλοποιείται, καθώς και τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον και στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Τους προβληματισμούς τους κατέθεσαν η αρχαιολόγος Π. Βαλάκου, ο διευθυντής του Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης Σταύρος Σπυράκης και άλλοι.

Δ.Μ.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ