11.12.2017 17:50

Εξέταζαν τους ασθενείς με νόμο του 1979...!

ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ στο Εφετείο η περιβόητη υπόθεση των επιδομάτων τυφλότητας

Στον δεύτερο βαθμό της Δικαιοσύνης, έπειτα από μία αναβολή εισήχθη η πολύκροτη υπόθεση των επιδομάτων τυφλότητας, με 48 άτομα να βρίσκονται αντιμέτωπα κατά περίπτωση για απάτη κατ’ εξακολούθηση με παρασιώπηση καθώς και για παράβαση καθήκοντος κατά συρροή.

Η υπόθεση είχε γίνει γνωστή το 2012 έπειτα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «π» που συνοδεύονταν από τις δηλώσεις της τότε οφθαλμιάτρου του Νοσοκομείου Λ. Βαρκάρη για «large διαδικασίες» στο ζήτημα της χορήγησης των επιδομάτων τυφλότητας.

Το 58% δεν ήταν τυφλοί

Η εκδίκαση ξεκίνησε με την κατάθεση της μάρτυρα κατηγορίας Αμαλίας Κουκλινού από το ΙΚΑ Χίου που περιέγραψε τον τρόπο που στήθηκαν οι επιτροπές ελέγχου τον Ιούνιο του 2012. Όπως είπε η οδηγία ήρθε από την κεντρική διοίκηση η οποία καλούσε σε σύσταση ειδικών επιτροπών ώστε να διασφαλιστεί ότι τα επιδόματα δίνονταν με αδιάβλητο τρόπο. Έτσι από τα 420 άτομα που εξετάστηκαν, το 58% διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τυφλοί, δηλαδή «βρέθηκαν με πάνω από 1/20ο που προβλέπουν τα κριτήρια».

Καταγγελίες για απίστευτες παραλείψεις

Η μέχρι σήμερα εικόνα για τον τρόπο που λειτούργησαν τότε οι επιτροπές ΚΕΠΑ, ανατράπηκε πλήρως, αφού οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων έφεραν στο φως σειρά παραλείψεων τις οποίες δεν μπόρεσαν να καλύψουν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν κανένα ουσιαστικό ρόλο στο έργο των ΚΕΠΑ.

Τα δύο μηχανήματα

Όπως έγινε γνωστό η εξέταση των ασθενών γινόταν με δύο μόλις μηχανήματα που διέθετε το ΙΚΑ Χίου και τα οποία μοιράζονταν μεταξύ τους οι μη Χιώτες ιατροί που συμμετείχαν στις επιτροπές. Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέδειξαν ότι μέσα από τα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν μπορούσε να γίνει πλήρης οφθαλμιατρικός έλεγχος και συνεπώς δεν μπορούσε να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι τυφλός και σε ποιο βαθμό. Επιπλέον καταδείχθηκε το γεγονός ότι η διαφοροποίηση σε σχέση με τη γνωμοδότηση της πρώην ιατρού του Νοσοκομείου, δεν είχε να κάνει με την πάθηση του ασθενούς αλλά με το ποσοστό της πάθησης, που σε πολλές των περιπτώσεων ήταν πολύ κοντά με αυτό που είχε υπογράψει η ιατρός.

Δεν τους έδωσαν το δικαίωμα της προσφυγής

Ακόμα μία σοβαρή παράλειψη εκ μέρους των επιτροπών πιστοποίησης της αναπηρίας ήταν το γεγονός ότι ενώ στην απόφασή τους θα έπρεπε να αναγράφεται ότι ο παθών έχει το δικαίωμα προσφυγής κατά της γνωμοδότησης των ιατρών, αυτό δεν έγινε ποτέ. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν στον σύνολό τους οι ασθενείς, πλην 25 ατόμων, δεν προσέφυγαν ποτέ κατά της πρώτης απόφασης των ΚΕΠΑ, αποδεχόμενοι ουσιαστικά ότι κακώς έπαιρναν μέχρι τότε το επίδομα τυφλότητας.

Βεβιασμένες κινήσεις

Από στο στόχαστρο των συνηγόρων υπεράσπισης δεν ξέφυγε ούτε ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν οι εξετάσεις των επιτροπών. Κι αυτό γιατί ενώ μία σωστή εξέταση απαιτούσε περί τη μισή ώρα για κάθε ασθενή, οι 3 επιτροπές εξέταζαν περί τα 90 άτομα την ημέρα.

Εξέταση με νόμο του 1979…!

Η πιο σοβαρή όμως καταγγελία που ακούστηκε στην αίθουσα του 3μελους Εφετείου ήταν ότι οι Επιτροπές έβγαζαν το πόρισμά τους με βάση νόμο του 1979 και όχι με βάση τον ενιαίο πίνακα προσδιορισμού αναπηρίας. «Αν εφάρμοζαν τη νεότερη νομοθεσία τότε πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους τώρα θα συνέχιζαν να παίρνουν το επίδομα. Και αυτό γιατί η νέα νομοθεσία λέει ότι τυφλός δεν είναι μόνο αυτός που δεν βλέπει», εξήγησε ο δικηγόρος Κ. Τριαντάφυλλος, ένας εκ των βασικών συνηγόρων υπεράσπισης στη Δίκη.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν το συγκεκριμένο άρθρο το Εφετείο βρισκόταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας. Η εκδίκαση θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Χίου οπότε θα γίνει γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ