15.12.2017 11:20

Απέλπιδες προσπάθειες διάσωσης του Κτήματος Χωρέμη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μια τελευταία προσπάθεια πραγματοποιεί η Τοπική Επιτροπή Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την διάσωση του Κτήματος Χωρέμη. 

Συγκεκριμένα και περιλαμβάνοντας πλήθος ιστορικών κυρίων επιχειρημάτων, ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία την αναθεώρηση φορολογικής πολιτικής μεγάλων ιστορικών και παραγωγικών εκτάσεων στη Χίο, τον Κάμπο και τα Λιβάδια, με την λογική ότι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το χάρτη και να παραχωρήσουν τη θέση τους στην δόμηση εντός των περιοχών που βρίσκονται. 
Αναλυτικά στο ψήφισμά αναφέρονται τα παρακάτω: 

Προς:

Υπουργείο Οικονομικών

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Δήμο Χίου

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού

Τοπικό Τύπο

Οικογένεια Ι. Γ. Χωρέμη

 

ΨΗΦΙΣΜΑ για την αναθεώρηση φορολογικής πολιτικής μεγάλων ιστορικών και παραγωγικών εκτάσεων στη Χίο, τον Κάμπο και τα Λιβάδια

Καθώς η πολιτιστική κληρονομιά είναι ουσιαστικής σημασίας και η διατήρησή της έχει οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα, αυτοί στους οποίους πέφτει το βάρος της συντήρησης θα πρέπει να τυγχάνουν υποστήριξης και ενθάρρυνσης από την πολιτεία. Στην περίπτωση του κτήματος Χωρέμη στη Χίο, ένα κτήμα-σύμβολο με ιστορική, αισθητική και οικολογική αξία για το νησί μπορεί να οδηγηθεί σε αλλαγή χαρακτήρα μέσω της πιθανολογούμενης πώλησής του. Εφόσον αληθεύει, η απόφαση αυτή των ιδιοκτητών φαίνεται να είναι αποτέλεσμα υπέρμετρης φορολόγησής αναλογούσας σε προς κατάτμηση οικόπεδα,  ενώ στην προκειμένη περίπτωση αυτό που ισχύει είναι ότι παρόλο που το περιβόλι αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου, το μεγαλύτερο τμήμα του κτήματος είναι χαρακτηρισμένο ως γη υψηλής παραγωγικότητας.

Η περίπτωση του κτήματος Χωρέμη είναι ενδεικτική. Τα σχετικά μεγάλης έκτασης για ένα νησί κτήματα στην πόλη της Χίου, στα Λιβάδια και στον Κάμπο έχουν αναμφισβήτητα ιστορική και αισθητική αξία και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Χιώτικου τοπίου και της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρόλα αυτά η διατήρηση τους καθίσταται δύσκολη διότι έχουν κυρίως υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες τους, δεν αποφέρουν σημαντικά έσοδα και λόγω του καθεστώτος προστασίας τους δεν μπορούν να κατατμηθούν σε μικρότερα τεμάχια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Επιτροπής Χίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού α) θεωρεί πως είναι προς όφελος της κοινωνίας η διατήρηση του αυθεντικού γεωργικού χαρακτήρα ιστορικών κτημάτων και β) προτείνει να γίνουν νομικοτεχνικές βελτιώσεις που να ορίζουν τις προϋποθέσεις για εφαρμογή ειδικού καθεστώτος φορολόγησης για κτήματα αυτού του τύπου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ