11/08/2017 - 11:37
Αρθρογράφος: Γρηγορία Μαχαλιά

Νέες γεύσεις - νέα βραβεία για τις καραμέλες dyo-dyo

«Όραμα μου κάθε καραμέλα που φτιάχνεται να κατακτά και ένα βραβείο»

Οι βραβευμένες καραμέλες dyo-dyo

Βροχή μεταλλίων και διακρίσεων για τις  καραμέλες dyo-dyo  της Kokkinakis sugar,  οι οποίες σε κάθε τους συμμετοχή σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό ή πανελλήνιο διαγωνισμό σαρώνουν τα βραβεία. Από την αρχή της κυκλοφορίας τους μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει 15 βραβεία και πλήθος διακρίσεων και μεταλλίων γευσιγνωσίας. 

Φανερά ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού και από τις διθυραμβικές κριτικές που έχουν αποσπάσει από τους γευσιγνώστες οι καραμέλες dyo-dyo, ο εμπνευστής και δημιουργός τους, Δημήτρης Κοκκινάκης, μιλάει στον «π», για τις νέες διακρίσεις των προϊόντων του και για τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας του.

 

- Πόσα βραβεία έχουν κατακτήσει φέτος οι καραμέλες dyo dyo;

Δ.Κ: Η πρώτη διάκριση ήταν η απονομή αργυρού μεταλλίου για την καραμέλα με γεύση ούζο στη Μάλτα. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις διακρίσεις στην Αθήνα για τις γεύσεις μαστίχα-κανέλλα με χρυσό μετάλλιο, μαστίχα-λεμόνι επίσης με χρυσό μετάλλιο, γιασεμί-φραγκόσυκο με αργυρό μετάλλιο και αλόη-ροδάκινο επίσης με αργυρό μετάλλιο.

 

- Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσετε το «όσκαρ» γεύσης στο Βρετανικό διαγωνισμό Great Taste Award;   

Δ.Κ: Πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους διαγωνισμούς στο είδος του. Προσελκύει χιλιάδες παραγωγούς και προϊόντα από όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά φέτος συναγωνίστηκαν περίπου 13.000 προϊόντα…! Κάποιες φορές είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των υποψηφίων ώστε ο διαγωνισμός κλείνει άμεσα, καθώς το όριο των 10.000 προϊόντων συμπληρώνεται μέσα σε λίγες μόνο ώρες! Σημειώστε ότι συμμετέχουν περισσότεροι από 500 κριτές, οι οποίοι δοκιμάζουν προϊόντα από το Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι και αυτό διότι είναι πάρα πολλά σε αριθμό.  Παράλληλα βραβεύονται πολύ λίγα από αυτά σε ένα ποσοστό μόλις της τάξης του 30%-35%. Ίσως για αυτό το λόγο και τα παραπάνω βραβεία είναι γνωστά και ως «Όσκαρ των τροφίμων».

- Ποιες  γεύσεις θεωρείτε ότι «ενθουσίασαν» τους Βρετανούς κριτές;

Δ.Κ.: Σημαντική διάκριση έλαβε η καραμέλα με γεύση γιασεμί. Οι Βρετανοί κριτές έγραψαν στην κριτική τους ότι τους άρεσε τόσο πολύ το γιασεμί ώστε το χαρακτήρισαν ένα υποσχόμενο προϊόν και θεώρησαν ότι θα μπορούσε να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, «A promissing product that judges feel could garner a cult like following».

Παράλληλα η νέα σειρά dyo dyo ενσωματώνει μια νέα θεματολογία και αυτή αφορά τη Σαντορίνη και σκοπεύουμε να την κυκλοφορήσουμε στο εξωτερικό. Οι γεύσεις που φτιάξαμε είναι δυο: «Santorini’s Spring Ouzo» και «Santorini’s Black Rose». Και οι δυο εντυπωσίασαν για την ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στις γεύσεις που κυριαρχούν. Στην πρώτη ο πρωτότυπος συνδυασμός με ούζο και γιασεμί και στη δεύτερη περίπτωση το τριαντάφυλλο και η μέντα. Ιδιαίτερα για τη δεύτερη νομίζω η καλύτερη φράση στην κριτική που μας έγραψαν ήταν ότι δοκιμάζοντας κάποιος την καραμέλα Santorini’s Black Rose αισθάνονταν ότι έκανε μια βόλτα σε κήπο (εννοεί σε κήπο με ανθισμένες ροζ τριανταφυλλιές) «a walk in the garden». Μου αρέσει η γεύση κάθε καραμέλας dyo dyo να παρασύρει τον άλλο με την αυθεντικότητα της και πιστεύω ότι αυτό εκφράζεται άψογα με τα παραπάνω λόγια και τί καλύτερο από το να τα γράφει…. κάποιος κριτής από το εξωτερικό και μάλιστα Βρετανός, που όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολοι είναι στο συγκεκριμένο τομέα!

-          Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον;

Δ.Κ.: Το όραμα είναι κάθε καραμέλα dyo dyo που φτιάχνεται να έχει και ένα βραβείο. Παράλληλα στόχος είναι οι εξαγωγές, κάτι το οποίο είναι δύσκολο αλλά θεωρώ ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, ο οποίος πλέον είναι … μονοδρόμος! Το γεγονός ότι οι χειροποίητες καραμέλες dyo dyo έχει αποδεδειχτεί κλινικά ότι μπορούν να καταναλωθούν από διαβητικούς, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη, γλουτένη, λιπαρά, νάτριο, συντηρητικά, πολλές θερμίδες και ότι η αγορά αναζητεί τέτοιου είδους προϊόντα, αποτελεί μια θετική παράμερο προς αυτή την κατεύθυνση.