10.9.2018 12:25

Τώρα διαπιστώνει ότι είναι επικίνδυνη η Μόρια η Περιφέρεια; Η ΒΙΑΛ είναι ακίνδυνη;

Το μαχαίρι στο λαιμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βάζει πολύ καθυστερημένα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο. Εκεί ο υπερπληθυσμός μεταναστών και προσφύγων θέτει ευθέως ζητήματα δημόσιας υγείας, τα οποία φυσικά προϋπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια χωρίς η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας να τα αξιοποιήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια κρίνεται ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον με βάση αιτιολογημένη γνωμοδότηση- εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενο, ο χώρος θεωρείται ακατάλληλος καθώς «στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα. Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής».

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου, τίθεται προθεσμία 30 ημερών (ημερολογιακών) στο αρμόδιο Υπουργείο, για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων. Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο.

Στη ΒΙΑΛ καλύτερα;

Αντίστοιχα προβλήματα έχουν εντοπιστεί διαχρονικά και στα ΚΥΤ των υπολοίπων νησιών. Ρεπορτάζ του «π» έχουν αναδείξει επανειλημμένα υγειονομικές βόμβες γύρω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός, χωρίς οι υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Όσο κι αν ο πληθυσμός των δυο δομών δεν συγκρίνεται, κανένας δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο η Περιφέρεια δεν εφαρμόζει, έστω και με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, όσα από το νόμο επιβάλλονται και στη ΒΙΑΛ. Εδώ δεν υπάρχουν αντίστοιχες εκθέσεις αυτοψίας, με τις οποίες το Υπουργείο οφείλει να εναρμονιστεί; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ